Megszerezte élete első érmét a látássérült rúdugró lány

sport
2015 május 17., 06:23
comments 18

Charlotte Brown három éve próbált versenyről versenyre érmet nyerni magasugrásban rúdugrásban*. Az esélyek ellene szóltak, a fiatal amerikai lány ugyanis nagyon nem lát jól, az életben vezető kutya támogatására is szorul. Szombaton mégis megszerezte élete első érmét, harmadik lett a texasi középiskolások versenyén. A dobogóra is kutyája társaságában ment fel.

Végre megcsináltam. Ha küldhetnék most bárkinek egy üzenetet, akkor az nem a rúdugrásról vagy a versenyről szólna. Hanem arról, hogy találj valamit, ami boldoggá tesz, akármilyen akadályok is vannak az utadban.

- mondta a verseny után Brown.

A fiatal atléta évek óta javított eredményein, 2013-ban még nyolcadik volt egy állami versenyen, legutóbb már negyedik.

Brown születésekor még normálisan látott, de 16 hetes korára hályog alakult ki a szemén. Többször megoperálták, mesterséges lencsét is beültettek, nagyjából sikerült stabilizálni a látását. 11 éves korában viszont megint rosszabbodni kezdett a helyzet.

Mostanra tűlukas látása lett, nem teljesen sötétséget észlel ugyan, de nem lát színeket és nem tud megkülönböztetni formákat árnyékoktól.

A Dallastól száz kilométerre fekvő kisvárosban felnövő lány büszke arra, hogy életét képes önállóan élni, ugyanakkor olyan kérdések eldöntésében, mint hogy két zokni összetartozik-e, még segítséget szokott kérni.

Egy korábbi riport Brown életéről:

Edzések és versenyek közben rendszeresen elég nagyokat esik, de ez szerinte együtt jár a sporttal. Hetedikes korában kezdett el rúdugrani, mert valami izgalmas és kicsit veszélyes dologra vágyott. Mára mint minden sportolónak, neki is kialakult technikája van. Tudja, hogy hetet kell lépnie a bal lábával, mikor ugorhat, és egy apró hangadó eszköz segítségével pedig azt is tudja, milyen magasan van a rúd.

Szombati bronzérmét hatalmas ovációval fogadta a stadionba kilátogató több száz ember. Brown azt tervezi, hogy egyetemi ösztöndíjjal folytatja, maradni szeretne az atlétika világában és így továbbtanulni. (Guardian)

*Javítás: természetesen rúdugrásól és nem magasugrásról van szó, nincs mentségem, tán csak a korai időpont, a hibáért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.