Békemenet volt Szkopjéban

külföld
2015 május 18., 19:29
comments 35

Csaknem harmincezer tüntető vonult utcára hétfő este Szkopjéban, hogy támogatásáról biztosítsa Nikola Gruevszki macedón miniszterelnököt, akinek lemondását az ellenzék már hetek óta követeli.

photo_camera AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Az ellenzéki erők támogatói eközben a kormánypárti tüntetés helyszínétől két kilométerre, a kormány székháza előtt táboroznak. A kabinet távozását követelő demonstrálók mintegy ezren lehetnek. Az ellenzék egyebek mellett korrupcióval, választási csalással, valamint törvényellenes lehallgatások elrendelésével vádolja a miniszterelnököt.

Hétfőn a négy legnagyobb parlamenti párt vezetői, a konzervatív Gruevszki, a szocialista Zoran Zaev, a kormánykoalíciót erősítő albán párt vezére, Ali Ahmeti, valamint az albán kisebbség egyik ellenzéki pártjának vezetője, Menduh Thaci a belpolitikai válság megoldásáról tárgyaltak. Zaev azonban azt mondta, hogy az egyeztetésen nem sikerült előrehaladást elérni, és a helyzetet csak Gruevszki lemondásával és egy ügyvivő kormány megalakulásával lehetne rendezni.

A tüntetések azután kezdődtek a 2 millió lakosú balkáni országban, hogy Zaev hangfelvételeket tett közzé, amelyeken a kormányfő, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el azt a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el. Múlt kedden a lehallgatási botrány miatt lemondott a balkáni ország két minisztere és a hírszerzés vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.