Klasszikus EU-terv a menekülthullám ellen: egy betűszó, és katonák, akik nem lőhetnek

2015 május 18., hétfő 15:35
70

Döntés született az EU-országok védelmi és külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán arról, hogy az unió haditengerészeti műveletet indít a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából - zömmel Líbiából - Európába tartó menekülthullám megfékezésére, és katonai erővel lép fel az embercsempészek ellen.

Az "EU-Navfor-Med" elnevezésű művelet főhadiszállása Róma, parancsnoka Enrico Credendino olasz ellentengernagy lesz. A művelet végrehajtásához az unió számít az ENSZ Biztonsági Tanács felhatalmazására. Amíg azonban a politika nem adja meg a zöld jelzést a katonai tervek végrehajtásához, addig nem adható ki a tűzparancs, és e művelet keretében - az EU által eddig is végzett járőrözés és a hajótörött menekültek mentése mellett - legfeljebb hírszerzési értesülések gyűjtését kezdhetik el.

Így a művelet első szakaszában feltérképezik az embercsempészek által leggyakrabban használt tengeri útvonalakat. Ehhez radar- és műholdfelvételeket készítenek, felderítő repüléseket végeznek és igyekeznek azonosítani a jelzés nélkül közlekedő hajókat.

Hende Csaba honvédelmi miniszter - aki Szabó Lászlóval, a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkárával együtt Magyarországot képviselte a védelmi és külügyi tárcavezetők értekezletén - a tanácskozás után kiadott nyilatkozatában az "EU-Navfor-Med" létrehozását fontos lépésnek minősítette "az illegális migrációt segítő bűnözői modell felszámolása irányában". (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt