Egy héten át kellett ébren maradnia a lánynak, mert féreg került a szemébe a kontaktlencséjéről

Egészségügy
2015 május 19., 13:40
comments 125

A britanniai Birminghamből származó Jessica Greaney csak két éve használ kontaktlencsét, de már ennyi idő is elég volt neki, hogy összeszedjen egy annyira durva parazitát, amivel a legtöbb, kontaktlencsét használó embernek egy egész életen át nem kell találkoznia. Jessica Greaney egyik lencséjére ugyanis a berakás előtt csapvíz került, a lány pedig nem volt tisztában vele, hogy akár egyetlen csepp vízben is rengeteg baktérium és parazita tenyészhet, így a szennyeződés ellenére is betette a lencsét.

Néhány nap múlva a szeme nagyjából így nézett ki.

A féregszerű valami latin neve Acanthamoeba Keratitis. Ez az amőba könnyen elfér a kontaktlencse és a szem között, és általában szaruhártya-gyulladást okoz. Ha nem kezelik időben és megfelelően, vaksághoz vagy szélsőséges esetben a fertőzött halálához is vezethet.

Ez az a dolog, ami miatt a szemészek mindig mondják, hogy ne ússzunk vagy szörfözzünk kontaktlencsében, és hogy használat előtt mindig fertőtlenítsük a lencséket.

Jessica Greaney-t először félrediagnosztizálták, így mire valójában rájöttek az orvosok, mi baja, szeme már saját elmondása szerint olyan volt a szeme, mint

egy lüktető, vörös golflabda.

Az előírt kezelés is drasztikus volt: egy héten át tízpercenként kellett szemcseppel kezelnie a fertőzött szemet. Így nem is alhatott, csak két cseppentés között, néhány percre bóbiskolhatott el, de újra és újra felkeltették. Felgyógyulása óta céljául tűzte ki, hogy felhívja a világ figyelmét erre a parazitára és a nem megfelelő kontaktlencse-viselés kockázataira. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.