Katapultálniuk kellett egy magyar Gripen pilótáinak Csehországban

Egy magyar katonai repülő a csehországi Čáslavban futott le a futópályáról egy légigyakorlaton, amin cseh, magyar, svéd és thaiföldi katonák vettek részt – ezt írta a Novinky a balesetről, ami szerint, ha megjavítják a gépet, újra működőképes lesz. A Haló Noviny szerint a gép a balestben nem sérült meg.

De az MTI szerint a gép „lezuhant”, és a pilóták katapultáltak. A jelentés szerint a magyar vadászgép a repülőtér mellett lévő szántóföldön áll meg. Senki sem sérült meg.

A Magyar Honvédség ezt mondta:

„Ma délután folyamán az egyik magyar vadászgép eddig tisztázatlan okból földet érés után túlfutott a kifutópályán. A kétfős személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően a katapultálás mellett döntött. Személyi sérülés nem történt, a pilótákat a szokásos eljárás szerint jelenleg orvosi vizsgálatnak vetik alá. A két magyar pilóta – Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy – az elsődleges adatok alapján jól van. Az anyagi kár felmérése folyamatban van. Az eset kivizsgálását az illetékes hatóságok haladéktalanul megkezdték.”

Cáslavban május 11-től Lion Effort elnevezés alatt közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

Ezt a hadgyakorlatot 3 évente tartják meg, 2009-ben és 2012-ben Magyarországon és Svédországban volt, most Csehország a soros. Itt találhatók képek a mostani légi gyakorlatról.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.