Kiderült, miért nem tudsz felkelni reggel!

TUDOMÁNY
2015 május 21., 06:44

Vannak ugye az éjjeli baglyok, akik képtelenek reggel felkelni, és vannak a hajnali pacsirták, akik pacsirtához méltatlanul már korán reggel "kukorékolnak". De miért van az, hogy nem tudunk reggel időben felkelni, illetve nem tudunk este időben lefeküdni?

Úgy tűnik, a brit Leicester Egyetem kutatói most megtalálták a megoldást, és ebben nem más sietett segítségükre, mint a

muslica.

Igen, bármilyen meglepő, a közönséges muslica. Kevesen gondolnák, hogy ennek az apró élőlénynek a genetikai órája, ami a kelés-fekvés időpontját szabályozza, nagyon hasonló az emberéhez, pedig így van! A muslicákat vizsgálva a tudósok kiderítették, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem arról van szó, hogy a gének egyes muslicáknál különböző napszakokban aktívabbak, mint más időpontokban. Hanem arról van szó, hogy egy korán kelő muslica génjeinek összetétele teljesen különbözik a későn fekvő muslicáétól.

A hajnali pacsirták és az éjjeli baglyok közti különbség jórészt a DNS-szekvenciák közötti genetikai különbségnek tudható be - mondta Dr. Eran Tauber, a muslicákkal végzett kísérleteket leíró tanulmány társszerzője. A kutatók ebből következő legfontosabb megállapítása pedig az, hogy valószínű: a reggel kilenctől délutánig tartó munkaidő a legtöbb ember számára egyáltalán nem hatékony.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.