A nepáli éves GDP fele odaveszett a szörnyű májusi földrengésben

2015 május 22., péntek 4:07
15

Nagyon lassan halad a károk összeírása az elképesztő erősségű májusi földrengésben óriási veszteségeket elszenvedő Nepálban. A világ egyik legszegényebb országának kormánya nemrég állt elő az első kárbecslésével, azt mondják, hogy a több ezer halálos áldozat mellett

nagyjából 10 milliárd dollárnyi érték veszett oda.

Ez nagyjából 2700 milliárd forint kijönne belőle majdnem három magyar devizahiteles-mentés. Ez a 19,2 milliárd dolláros éves nepáli GDP több mint fele.

Egy nemzetközi kutatócég csak arról készített becslést, hogy mennyibe kerülne csak a megrongálódott házak, hidak és utak helyreállítása, nekik 5 milliárd dollár jött ki.

Az utóbbi években a nepáli gazdaság térségbeli vetélytársainál lassabban növekedett, szinte reményük sincs arra, hogy külső segítség nélkül megkezdjék az újjáépítést. Ezért is kérnek azonnali, külföldi pénzügyi segítséget, de ez leginkább csak segély formájában elképzelhető, Nepálnak nagyobb összeget hitelezni ugyanis az eladósodottság és az ország sérülékenysége miatt igen kockázatos. Nepálnak már most is 3,5-4 milliárd dolláros adósságállománya van.

Az újjáépítést nemcsak a pénzhiány nehezíti, a földrengésben ugyanis megrongálódott a 23 működőképes vízerőműből 14. Ezek jelentik az ország legfőbb energiaforrásait, ekkora kapacitáskiesés helyreállítása rettentő nehéz lesz. (Quartz India)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt