Erdogan elnök több ellenlábasát is őrizetbe vette a török rendőrség

Június 7-én parlamenti választás lesz Törökországban, és Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az országot több ciklus óta kormányzó AKP nagyon nyerni akar. Erdogan a választással biztosítaná be tervezett alkotmányreformját, amellyel kiszélesítené az elnöki jogköröket. Az AKP támogatottsága azonban a friss közvélemény-kutatások szerint inkább esik, Erdoganék pedig nagyon idegesek.

Pénteken ismét razziázott a rendőrség az ország több vidékén. A hatóságok az Erdogan legnagyobb politikai ellenfelének számító ímám, Fethullah Gülen szövetségeseit ellenőrizték. A Reuters szerint több tucat embert őrizetbe vettek, de egyelőre nem tudni, mi ellenük a vád.

Gülen korábban Erdogan komoly támogatója volt, de az utóbbi években igencsak megromlott közöttük a viszony. Az időközben az Egyesült Államokba költözött Gülennek több törökországi híve van, Hizmet nevű egyházi hálózata ugyanis több elitiskolát is üzemeltet.

Ezekre a hívekre már többször lecsaptak az Erdoganhoz hű rendőrök: üzletembereket, médiamunkásokat, rendőröket, bírákat és ügyészeket találtak meg és vettek őrizetbe. Ennek a letartóztatási hullámnak volt most egy újabb hulláma. (Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.