Megsérült a dejtári gólyapapa

2015 május 22., péntek 8:49
7

A Nógrád megyei Dejtáron van egy gólyafészek, abban meg a Magyar Madártani Egyesületnek egy gólyakamerája. A fészekben épp egy tojó költi a tojásait, a szerelme, azaz a hím gólya meg vadászni jár. A gólyakamera több nézője is idegeskedett az utóbbi napokban, mert látták, hogy a tojó tojásokat dobál ki a fészekből, de a Madártani Egyesület szerint nincs ok a pánikra, ez tök normális dolog, a gólya vadállat, ezzel biztosítja a szelekciót.

Nemrég azonban más okozott pánikot a dejtári gólyacsalád életének követői körében, egy nap ugyanis a hím gólya nem tért vissza a fészekbe. Mivel ez már - a tojáskidobálással ellentétben - szokatlan jelenség, - ahogy a Madártani Egyesület a Facebookon megjelent drámai hangú közleményében írja -

„Most azonban beavatkoztunk.”

A sérült madár keresésére indultak, és szerencsére megtalálták egy helyi nyugdíjas kertében a pihegő hímet. A kicsinyeiért és nélkülöző családjáért a végsőkig gürcölő gólyapapa története eddig akár egy Dickens-regény cselekménye is lehetne, de ezen a ponton jóra fordulnak a dolgok: a Madártani Egyesület munkatársai állatorvoshoz vitték az állatot, onnan pedig rövidesen a Fővárosi Állatkert madármentő állomására kerül, ahol az ország legjobb szakembereitől kap majd kifogástalan ellátást.

A magára maradt tojó egyelőre még költi a tojásait, de a Madártani Egyesület szerint, mivel sokáig hiába várja majd szerelmét, várhatóan el fogja hagyni a tojásokat.

„Addig, amíg nem vagyunk bizonyosak, hogy mi fog történni, sem szakmai, sem erkölcsi jogunk nincs tőle elvenni tojásait.”

- írja a Madártani Egyesület gyámügyszakmai kérdéseket feszegető Facebook-posztja. Az egyesület köszöni a támogatást, biztosítja a madárrajongókat, hogy ők mindig megfelelően járnak el, és kérik kedvelőiket, hogy legközelebb ne keltsenek pánikot. Ezek szerint eddig magyar madárkedvelők körében pánik volt a dejtári gólyadráma miatt.

(Címlapi kép: MME Facebook)

Mi történik Dejtáron? – avagy gólyák és a fészekkameraNagy a riadalom a webkamerát nézők körében a dejtári gólyakamera...

Posted by MME on Thursday, May 21, 2015

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt