Nálunk vakációzott egy lengyel barnamedve

2015 május 22., péntek 14:25
34

Tudósok követték nyomon azt az egészen Magyarországig kalandozó lengyel barnamedvét, ami határokon és egy autópályán is átkelt azért, hogy társat találjon magának.

Az Iwo névre keresztelt, jeladóval tavaly ellátott 5 éves hím barnamedve (Ursus arctos) a Tátrából indulva összesen 380 kilométert tett meg útja során, úgy, hogy közben minden útjába eső veszélyt okosan elkerült – mondta el Nuria Selva, a lengyel tudományos akadémia kutatója.

A Szlovákián keresztül Magyarországra is eljutó Iwo végig elkerülte a falvakat, és a szántóföldeken is csak éjszakánként vágott át, így tartva távol magát az emberektől. A medve Szlovákiában átkelt egy autópályán, és átúszta az Ondara folyót is.

A medve 8 napja volt úton, amikor május 3-án az Aggteleki Nemzeti Park területén, Rudabánya térségében először észlelték. Iwo nagyjából egy hetet töltött Magyarországon, majd visszaindult a Lengyelország délkeleti sarkában fekvő Besszádok hegyei közé, ami ma is a barnamedvék természetes élőhelyének számít – írja a thenews.pl.

Nuria Selva szerint azt nem igazán lehet tudni, hogy útközben sikerült-e a medvének társra lelnie – írja az MTI.

Iwóról itt lehet többet megtudni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt