Nálunk vakációzott egy lengyel barnamedve

Tudósok követték nyomon azt az egészen Magyarországig kalandozó lengyel barnamedvét, ami határokon és egy autópályán is átkelt azért, hogy társat találjon magának.

Az Iwo névre keresztelt, jeladóval tavaly ellátott 5 éves hím barnamedve (Ursus arctos) a Tátrából indulva összesen 380 kilométert tett meg útja során, úgy, hogy közben minden útjába eső veszélyt okosan elkerült – mondta el Nuria Selva, a lengyel tudományos akadémia kutatója.

A Szlovákián keresztül Magyarországra is eljutó Iwo végig elkerülte a falvakat, és a szántóföldeken is csak éjszakánként vágott át, így tartva távol magát az emberektől. A medve Szlovákiában átkelt egy autópályán, és átúszta az Ondara folyót is.

A medve 8 napja volt úton, amikor május 3-án az Aggteleki Nemzeti Park területén, Rudabánya térségében először észlelték. Iwo nagyjából egy hetet töltött Magyarországon, majd visszaindult a Lengyelország délkeleti sarkában fekvő Besszádok hegyei közé, ami ma is a barnamedvék természetes élőhelyének számít – írja a thenews.pl.

Nuria Selva szerint azt nem igazán lehet tudni, hogy útközben sikerült-e a medvének társra lelnie – írja az MTI.

Iwóról itt lehet többet megtudni.