Sokkoló riport az ukrajnai fogolykínzásokról

2015 május 23., szombat 17:04
362

Az Amnesty International jelentése szerint az kelet-ukrajnai háborúban egyre elterjedtebb, hogy megkínozzák a foglyokat. Mindkét oldalon. A szervezet 33 korábbi hadifogoly vallomása alapján készítette el a jelentést. Ezek közül 17-et oroszpárti szeparatisták fogtak el, 16-ot pedig ukrán katonák és a Kijev-párti szabadcsapatok.

A korábbi hadifoglyok arról számoltak be, hogy addig ütötték őket, amíg el nem törtek a csontjaik, elektrosokkal kínozták őket, lelógatták őket a plafonról, nem aludhattak, megtagadták tőlük az orvosi segítséget, és volt olyan is, akinek álkivégzéseket rendeztek.

Három olyan esetet is leírnak, amikor a szeparatisták legalább nyolc Kijev-párti katonát öltek meg. Egy interjúban az egyik oroszpárti parancsnok nyíltan elismerte, hogy szoktak kivégezni ukrán foglyokat, ami háborús bűnnek számít.

A másik oldalról az is kiderült, hogy a szélsőjobboldali ukrán Jobb Szektorból alakult milíciák elhagyott ifjúsági táborokban tartanak fogva civileket, akiket rendszeresen kínoznak, és kemény pénzeket követelnek értök a családjaiktól.

Az Amnesty figyelmeztette az ukrán hatóságokat súlyos esetekre, de semmilyen reakciót nem kaptak.

A 36 oldalas jelentést az Amnesty a vallomások mellett röntgenfelvételekkel, kórházi jelentésekkel és a sérülésekről készült fényképekkel támasztotta alá. (Amnesty International)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt