MRI-s hazugságvizsgálat oldhatja meg az USA egyik legrégebben húzódó gyilkossági ügyét

tudomány
2015 május 24., 04:42
comments 65

2006 szeptemberében az amerikai Michael McQueen nevű veteránt holtan találták a lakásán. Lelőtték. A halálos lövéseket pedig egy Gary Smith nevű veterán, McQueen lakótársa pisztolyából adták le.

Az ügyet már kétszer tárgyalta a bíróság, de sem a vád, sem a védelem rendelkezésére nem állt megfelelő minőségű és mennyiségű bizonyíték az ügy megnyugtató lezárásához.

Most azonban áttörés jöhet az ügyben, egy agykutatással foglalkozó cég ugyanis azt állítja, hogy egy újfajta hazugságvizsgálattal pontosan ellenőrizni lehetne Gary Smith vallomását. Ez a hazugságvizsgálat tulajdonképpen egy fMRI (funkcionális mágneses rezonancia vizsgáló) szerkezet, amibe betolják Smith-t, ott egy képernyőn keresztül eldöntendő kérdéseket tesznek fel neki 5 másodperces gondolkodási idővel, a válaszadás közben pedig elemzik a katona agyműködését.

A cég eddigi vizsgálatai szerint Smith nem bűnös.

Sokak szerint az ilyen hazugságvizsgálat lehet

a jövő.

Bővebben a Vice-on lehet olvasni az ügyről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.