A német kormány is elismerné a meleg párok jogait

külföld
2015 május 25., 14:49
comments 298

Miután a pénteki ír népszavazáson 62 százalékkal győztek a melegházasságot támogatók, szerdán a német kormány is egy olyan javaslatot tárgyal majd, amivel több jogot adnának bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, azonos nemű pároknak.

A szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Heiko Maas javaslata alapján 23 törvényt és rendeletet módosítanának azért, hogy az élettársi kapcsolattal járó jogokat bővítsék. Többek között igazolást kérhetnek majd ahhoz, hogy külföldön össze tudjanak házasodni.

A nagykoalícióban kormányzó kereszténydemokraták és szociáldemokraták már 2013-ban, a koalíciós tárgyalások idején megállapodtak arról, hogy egységesítik a szabályozást, arról azonban nem tudtak megegyezni, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatot teljesen egyenlővé tennék a házassággal. A múlt heti ír népszavazás után most újra a kormány napirendjére kerül a téma.

A Spiegelnek az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a kereszténydemokratákon az ír népszavazási eredmények ellenére is nehéz lenne keresztülvinni, hogy egyenlővé tegyék a két kapcsolati formát, ezért ez most sem valószínű.

A meleg párok azonos jogállásának elismeréséról régóta folynak a viták Németországban. 2013 óta részesülhetnek ők is a családi adókedvezményből. Azt pedig tavaly hagyta jóvá a Bundestag, hogy a meleg párok is fogadhassanak örökbe gyereket, ha az egyiküknek már van korábbról örökbefogadott gyereke.
(Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.