Varázsgomb a buszvezetőnek, amivel zöldre válthatja maga előtt a lámpát (nem gomba, gomb!)

Tömiközli
2015 május 25., 08:47

Egy ír közlekedési vállalat (Bus Éirann) és egy ír város (Galway) közösen teszteli annak a technikai megoldásnak a hatásait, amellyel a buszok gördülékenyebben haladhatnának át a közlekedési lámpákon. "Magic button" a találó neve annak a gombnak, amit a buszvezető megnyomhat, ha közeledik egy lámpás kereszteződés felé. Az intelligens vezérlőelektronika ilyenkor veszi a jelet, és ha lehet, úgy változtatja meg a kapcsolási programot, hogy a busznak ne kelljen lassítani, megállnia - magyarul zöldet ad neki, értelemszerűen a többi közlekedő rovására.

A Bus Éirann 1300 járműből álló flottát üzemeltető vállalat, évi 70 millió feletti utasszámmal
photo_camera A Bus Éirann nagyjából BKV-s busz-üzletág nagyságrendű, 1300 járműből álló flottát üzemeltető vállalat, évi 70 millió feletti utasszámmal

A varázslatos gomb persze csak a jéghegy irinyó-pirinyó csúcsa a város teljes közlekedési hálózatát érintő komplex rendszerében, ami lehetővé teszi a tömegközlekedést választók gyorsabb célba juttatását. Automatic Vehicle Location and Control (AVLC) a teljes neve ennek a rendszernek, ami a közösségi közlekedés folyamatos monitorozása és szervezése mellett átfogóan elemzi és irányítja a buszmenetrendek, a szokásos forgalmi statisztikák és az aktuális forgalmi helyzetről érkező jelentések alapján, hogy kaphat-e zöldet a busz, ácsoroghatnak-e kicsit tovább a pirosban az autósok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.