Áder: A természet szeretete és tisztelete összeköt

A természet szeretete és tisztelete is összeköti egymással azokat, akik a magyar-osztrák-szlovén határtérségben, három ország és három nemzeti park találkozási pontján élnek – mondta Áder János. A köztársasági elnök a Magyarország legnyugatibb pontján lévő hármashatár emlékhelyen szólalt fel, ahol az európai nemzeti parkok napja alkalmából Heinz Fischer osztrák és Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel találkozott.

Mindhárman egyetértettek abban, hogy a természetvédelem közös európai ügy, a nemzeti parkok fenntartása és gondozása pedig együttműködést és fokozott figyelmet igényel.

Áder János beszédében emlékeztetett arra, hogy a hármashatáron lévő emlékkövet 1922-ben avatták fel, de a második világháború után évtizedekig sem volt szabad arrafelé járni.

„Örülnünk kell annak, hogy ma már nem szögesdrót választ el egymástól, hanem háromnyelvű információs táblák igazítják útba a csodálatos természeti környezetben túrázókat” – mondta Áder János.

Szólt arról is, hogy több mint 10 évvel ezelőtt alakult meg az Őrség-Raab-Goricko tájvédelmi park, aminek a működése több szempontból is sikeres.

Sikeresek voltak a három ország részvételével benyújtott uniós pályázati projektek is, és még sikeresebbnek nevezhető az a közös gondolkodás, aminek köszönhetően közös értékké vált a természet védelme és a közös gondoskodás, állapította meg az államfő.

Áder János elismerését fejezte ki a park dolgozóinak, és azt kívánta nekik, hogy a jelen lévő fiatalok legyenek támogatóik és kezdeményezésük folytatói.

Heinz Fischer, Ausztria köztársasági elnöke örömét fejezte ki, hogy az együttműködés a három köztársasági elnök találkozásával is megvalósulhatott a régióban. Ez bizonyíték arra, hogy közvetlen, egyszerű módon tudják megvitatni az európai kérdéseket, így módon a nemzeti- és natúrparkok ügye, a természetvédelem előtérbe kerülhetett – mondta Heinz Fischer, aki természetbarát, és hosszú évtizedek óta szószólója az ilyen ügyeknek.

Emlékeztetett a vitákra, amiket arról folytattak, hogy van-e létjogosultságuk ezeknek a parkoknak. A vitákat a megvalósítás követte, és bebizonyosodott, hogy ezeknek a parkoknak igenis van létjogosultságuk, ezeket meg kell teremteni.

Borut Pahor, Szlovénia köztársasági elnöke azt mondta, mindhárom országnak fontos a fenntartható fejlődés, hogy vigyázzunk a természetre, hiszen ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Európa és nemzeteink is fejlődjenek. Köszöntet mondott mindenkinek, akik gondoskodnak erről a területről, hiszen küldetést jelent, hisznek abban, ha erre törekszenek, akkor békés jövő, szép együttélés vár az itt élőkre.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója mindhárom nemzeti park dolgozói nevében elmondta: a 100 ezer hektáros, három határon átnyúló közös tájvédelmi park számos lehetőséget nyújt az együttműködésre a turizmusban, a kultúrában és a környezetvédelemben is.

Utalt arra, hogy uniós pályázati források bevonásával közösen sikerült kiépíteni a kerékpárutat, közösen telepítettek őshonos gyümölcsfákat, de együtt emlékeznek meg minden évben az Európai nemzeti parkok napjáról is. (MTI)