Belgium vizsgálatot indít a titkos adatgyűjtés miatt

külföld
2015 május 29., 09:12
comments 25

Belgium vizsgálatot indít, miután kiderült, hogy a német hírszerzés Európa több országában éveken át végzett adatgyűjtést – közölték csütörtökön belga kormánytagok.

„Ha helytállóak azok az információk, hogy a német hírszerzés tömegesen gyűjtött adatokat, akkor Németországnak magyarázattal kell szolgálnia"

– idézi Alexandre De Croo távközlési minisztert a belga hírügynökség.

A vizsgálat elindításáról az igazságügyi miniszter, Koen Geens számolt be. Az eljárás célja annak kiderítése, hogy Belgiumban is folyt-e német kémtevékenység, és ha igen, milyen mértékben. Mint mondta: „A megfelelő intézkedéseket a vizsgálat eredményének fényében hozzuk majd meg.”

Lapinformációk szerint a BND német hírszerző szolgálat vállalatokról gyűjtött adatokat, és európai vezetőket figyelt meg az amerikai NSA-nek.

photo_camera Így néz ki a dél-németországi Bad Aiblingban az NSA lehallgatóbázisa (Fotó: Christof Stache / AFP)

Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique egy osztrák zöldpárti képviselőre hivatkozva arról ír, hogy a BND a Deutsche Telekom frankfurti központján keresztül 15, Belgiumból érkező és oda tartó optikai kábelt „csapolt meg”. Peter Pilz szerint a német távközlési vállalatok legalább 4 évig minden adatot átadtak a hírszerzésnek.

Az NSA Pilz szerint 2005-ben egy 255 vezetéket tartalmazó listát adott át a BND-nek, amikhez szeretett volna hozzáférni. Ezek között volt az a 15 belga kábel is, amit a németek végül megfigyeltek. A képviselő szerint a Brüsszelt Párizzsal, Ljubljanával, Zágrábbal, Szarajevóval, Belgráddal, Besztercebányával, Prágával, Varsóval, Moszkvával, Dániával és a japán Csibában meg Jokohamában található központokkal összekötő optikai kábelek adatait figyelték meg a német kémek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.