Grúzia volt elnöke, Miheil Szaakasvili lesz Odessza kormányzója

külföld
2015 május 30., 13:20
comments 46

Petro Porosenko, Ukrajna elnöke szombaton kinevezte a tanácsadóját, Georgia (Grúzia) emigráns volt elnökét, Miheil Szaakasvilit Odessza kormányzójának. Szaakasvili már háborúzott Oroszország ellen, és az lesz a feladata, hogy megelőzze a bajt, nehogy a Krímhez és Donyeckhez hasonlóan ezt a területet is szeparatisták (pontosabban Putyinék) szerezhessék meg. Porosenko azt mondta, meg kell őrizni Odessza „szuverenitását, területi integritását, függetlenségét és békéjét”.

„A fő célunk az, hogy magunk mögött hagyjuk a mesterséges konfliktusokat, amiket mesterségesen vetettek ki erre a csodálatos társadalomra” – mondta Szaakasvili a kinevezése után.

photo_camera Miheil Szaakasvili volt gúz elnök az Oroszország ukrajnai beavatkozása ellen tartott nagygyűlésen a kijevi Függetlenség téren 2014. március 2-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

A 47 éves, öt nyelven beszélő volt georgiai (grúz) elnök Nyugat-barát, az orosz érdekekkel szemben álló politikusként volt ismert. A „rózsás forradalommal” jutott hatalomra 2003-ban, ő volt az elnök, amikor Georgiát 2008-ban Oroszország egy ötnapos háborúban legyőzte, és segített elszakadni Dél-Oszétiának. Szaakasvili pártja 2012-es parlamenti választási veresége után Moszkvával szorosabb kapcsolatot ápoló politikai erők kerültek hatalomra, ő pedig 2013-ban elvesztette az elnökválasztást.

Ezután Szaakasvili és több tucat szövetségese ellen indult nyomozás korrupció és hivatali visszaélés gyanújával. Az azóta külföldön élő Szaakasvili ellen hazájában fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt emeltek vádat, emiatt zárolták az ő és több családtagja vagyonának egy részét. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.