Grúzia volt elnöke, Miheil Szaakasvili lesz Odessza kormányzója

külföld
2015 május 30., 13:20
comments 46

Petro Porosenko, Ukrajna elnöke szombaton kinevezte a tanácsadóját, Georgia (Grúzia) emigráns volt elnökét, Miheil Szaakasvilit Odessza kormányzójának. Szaakasvili már háborúzott Oroszország ellen, és az lesz a feladata, hogy megelőzze a bajt, nehogy a Krímhez és Donyeckhez hasonlóan ezt a területet is szeparatisták (pontosabban Putyinék) szerezhessék meg. Porosenko azt mondta, meg kell őrizni Odessza „szuverenitását, területi integritását, függetlenségét és békéjét”.

„A fő célunk az, hogy magunk mögött hagyjuk a mesterséges konfliktusokat, amiket mesterségesen vetettek ki erre a csodálatos társadalomra” – mondta Szaakasvili a kinevezése után.

Miheil Szaakasvili volt gúz elnök az Oroszország ukrajnai beavatkozása ellen tartott nagygyűlésen a kijevi Függetlenség téren 2014. március 2-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

A 47 éves, öt nyelven beszélő volt georgiai (grúz) elnök Nyugat-barát, az orosz érdekekkel szemben álló politikusként volt ismert. A „rózsás forradalommal” jutott hatalomra 2003-ban, ő volt az elnök, amikor Georgiát 2008-ban Oroszország egy ötnapos háborúban legyőzte, és segített elszakadni Dél-Oszétiának. Szaakasvili pártja 2012-es parlamenti választási veresége után Moszkvával szorosabb kapcsolatot ápoló politikai erők kerültek hatalomra, ő pedig 2013-ban elvesztette az elnökválasztást.

Ezután Szaakasvili és több tucat szövetségese ellen indult nyomozás korrupció és hivatali visszaélés gyanújával. Az azóta külföldön élő Szaakasvili ellen hazájában fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt emeltek vádat, emiatt zárolták az ő és több családtagja vagyonának egy részét. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt