Az ukrán elnök tanácsadónak nevezte ki Miheil Szaakasvilit

külföld
2015 február 13., 20:52
comments 204

Petro Porosenko ukrán elnök a kormányzati reformokkal foglalkozó nemzetközi tanácsadói testület vezetőjének nevezte ki Miheil Szaakasvili volt grúz államfőt - közölte pénteken a kijevi elnöki hivatal honlapján. Szaakasvili, aki Grúzia államfője volt a 2008-as grúz-orosz háború idején, már eddig is adott alkalmi tanácsokat Kijevnek az ukrán válság során.

A Porosenko pénteki rendelete által létrehozott tanácsadói testület az ukrán kormányzat átalakítására vonatkozó javaslatokkal fogja segíteni az államfőt. A közlemény szerint

Szaakasvili Grúziában a gazdasági, politikai és társadalmi élet minden szférájára kiterjedő reformokat vitt végbe, ezért esett rá a választás.

A 47 éves volt grúz elnök Nyugat-barát, oroszellenes politikusként volt ismert, amíg hatalmon volt. Pártjának 2012-es parlamenti választási veresége után azonban Moszkvával szorosabb kapcsolatot ápoló politikai erők kerültek hatalomra Grúziában, és azóta Szaakasvili és több tucat szövetségese ellen indult nyomozás korrupció és hivatali visszaélés gyanújával. Az azóta külföldön élő exállamfő ellen hazájában fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt emeltek vádat, emiatt zárolták az ő és több családtagja vagyonának egy részét.

Miheil Szaakasvili korábban arról beszélt a sajtónak, hogy indulni akar az ukrán nemzeti antikorrupciós bizottság elnöki posztjáért, miután Porosenko kijelentette, hogy a testület vezetőjeként külföldi állampolgárt látna szívesen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.