Zombit csinál a számítógépedből a Hola

TECH
2015 május 31., 18:40
comments 159

"A legnagyszerűbb találmány a világon: a Holával az internet úgy néz ki, ahogy ki kellene néznie, ha a világon sehol nem működne a cenzúra."

– írtuk nemrég erről az első ránézésre tényleg szuper eszközről. A Hola egy olyan VPN (virtuális hálózat), aminek segítségével ki tudjuk választani, hogy melyik országból akarjuk elérni az internetet. Így hozzáférhetünk egy csomó olyan szolgáltatáshoz, amihez különben nem – pl. Netflix, Hulu.

hola
A cég szerint 47 millióan használják az egyébként tényleg nagyon (szinte már gyanúsan) egyszerűen és hatékonyan működő eszközt.

Most viszont kiderült, hogy kár volt ennyire örülni neki.

Néhány független szakértő ugyanis előjött egy jelentéssel, amiből kiderül, hogy a Hola bizony egy zombi botnet részévé teszi a felhasználók számítógépét. A Hola mögött álló cég gyakorlatilag a saját erőforrásaként kezeli a felhasználók szabad sávszélességét, amit harmadik felek részére értékesít. Ez nagyon veszélyes biztonsági hiányosság, akár az is megtörténhet, hogy valaki a gyanútlan user gépén keresztül bonyolít valami – a túlterheléses támadásnál súlyosabb – illegális dolgot, ami a gyanútlan user gépéhez lesz visszavezethető.

Elég paradox egyébként a dolog, mert a Hola éppen azért ingyenes, mert felhasználói kapacitására épít. Csak erről ugye elfelejtették értesíteni a felhasználóikat. (Bár a cég most azt állítja, hogy ők szóltak, és valóban, az FAQ-ból kiderül, hogy azért havi 5 dollárt kell fizetni, hogy a cég ne használja fel a mi sávszélességünket.)

Érdemes most rögtön letörölni, bármilyen hasznos egyébként.

:-(

(TheVergeDailydot, Adios Hola)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.