Ezek a leggyerekbarátabb kórházak

Egészségügy
2015 június 02., 11:08

A Tasz felmérte, hogy melyek a leggyerekbarátabb kórházak. A kutatás arra jutott, hogy a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház a legbarátságosabbak .

A kórházaknak az alábbi kérdéseket tették fel:

  1. Legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben?
  2. Ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket?
  3. Kell-e fizetni vagy ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek?
  4. Milyen korlátozás vonatkozik arra, hogy egyidejűleg hány hozzátartozó lehet jelen?
  5. Milyen módon biztosítják az édesapák jelenlétét a szülésnél?
  6. Szülés után az édesanyának lehetőséget adnak-e azonnal és huzamosabb ideig az újszülöttel együtt lenni?

A Tasz beszámolójából kiderül, hogy érkeztek érdekes reakciók is a kórházaktól:

"Egyes családi kultúrákban a kapcsolattartók létszáma túlméretezett”"A más kultúrába tartozó látogatók nehezen fogadják el, hogy az egész család folyamatos jelenléte nem biztosítható a jelenlegi kórházi körülmények között”.

Három kategóriába sorolták az intézményeket:

Haladó szemléletű kórház: ha legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat a beteg gyereke mellett, ha teljes rooming-in (A rooming-in rendszerben a szülést követően baba-mama egy kórteremben vannak) ellátás van a szülészeten és ha vagy innovatív módszerekkel segítik elő a szülő-gyermek kapcsolattartást vagy más formában, de ösztönzik a szülőt, hogy gyermeke mellett maradjon. (3 pont)

Megengedő: Ha vagy a bent tartózkodást korlátozzák vagy nincs teljes rooming-in ellátás vagy nincs innovatív elem a kórházi ellátás során. (2 pont)

Szigorú/korlátozó: Ha vagy a bent tartózkodást korlátozzák vagy nincs teljes rooming-in ellátás, de a kettő közül az egyik teljesül. (1 pont)

A TASZ honlapján, a gyerekkelvagyok.tasz.hu aloldalon megismerhető minden válaszadó intézmény részletes profilja.

A Tasz a felmérésekhez videósorozatot is készít. Az alábbiból kiderül, hogy milyen egy valóban aranyos és lelkiismeretes gyerekorvos:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.