Megy az alkudozás Munkácsy Golgotájáért: az MNB hatmilliót adna, Pákh Imre viszont kilencmillió dollárt kér érte

MŰVÉSZET
2015 június 02., 04:54
comments 83

Nem tud megegyezni az MNB és Pákh Imre Munkácsy Mihály Golgota című képének árában. Az MNB hatmilliót adna, Pákh viszont kilencmilliót kérne érte, dollárban. Gerhardt Ferenc MNB alelnök szerint csak ez az egy akadálya van, hogy megvegyék a képet. Gerhardt szerint

"Pákh úr lényegesen többet kér a Golgotáért, mint amennyit a kormányrendelet, a szakértői becslés és a piaci ár számunkra megenged".

228

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájából már csak ez a egy kép nem a magyar állam tulajdona. Pákh mint amerikai állampolgár adta kölcsön a debreceni Déri Múzeumnak. Az MNB Értéktár programja nem rég vette meg a trilógia másik alkotását, a Krisztus Pilátus előtt címűt  5,7 millió dollárért a kanadai Hamilton Galériától.

A Golgotát Pákh 2004-ben vásárolhatta meg, körülbelül egymillió dollárért. Most azzal nyomja fel az árat, hogy tud rá egy másik vevőt is: korábban egy amerikai alapítványra, mostanában egy orosz milliárdosra mutogat. Szakértők szerint viszont a kép eladhatatlan. Egy trilógia része, aminek a másik két tagja már magyar tulajdon, illetve a mérete miatt sem népszerű.  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.