A médiahatóság eljárást indított a TV2 ellen, mert túl sok bulváros bűntényről számolt be

Bűncselekmény, mindenféle baleset vagy természeti katasztrófa a TV2 hírműsorának 58,2 százalékában fordult elő tavaly. Az RTL Klubnál ugyanez az arány 38,2 százalék. A Class FM híreinek 31,5 százalékát vitte el ez a hármas - állapította meg a Médiahatóság elemzése.

A TV2 ellen eljárást is indítottak. De nem az 58,2 százalék miatt. Hanem egy törvényben előírt határ átlépése miatt.

A hírszolgáltatásban törvényi szinten megkülönböztetik a bűncselekményekről szóló híreket. Vannak a nézők (demokratikus közvélemény) számára hasznosnak tekintett bűnügyi hírek, és vannak a haszontalanok. Ez utóbbiak aránya nem lehet több a műsoridő 20 százalékánál.

A hasznos bűnügyi hírek közé tartoznak a hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy vagy a külföldi hivatalos személy által vagy vele szemben elkövetett bűncselekmények. Mert az ő tevékenységüket kiemelt érdeklődés kíséri, "az ellenük vagy általuk elkövetett bűncselekmények a demokráciába vetett hitet ássák alá" - írja a hatóság az elemzésben.

Aztán hasznos hírek még a külföldi vagy hazai terrorcselekmények, merényletek, etnikai alapú bűncselekmények, mivel ezek szinte kizárólag politikai vagy ideológiai indítattásúak.

És vannak még a szociális indíttatású bűncselekmények egyes fajtái, az uzsora, lakásmaffia, mert ezek a társadalmon belül meglévő feszültségekre hívják fel a figyelmet.

Ami ezen a hármon túl van, azokból nem lehet több a műsoridő ötödénél. Na, ezt lépte túl a TV2, 21,8 százalékot mértek náluk. Az RTL Klubnál 13,8 százalékot, csökkent tavaly óta. Ahogy a két kereskedelmi tévé megnövelte a műsoridejét, a TV2-n még több bűnügy lett, az RTL-nél visszább szorult.

Nézték a közszolgálati tévét is. A bulvárbűnügyek aránya a Duna TV-n volt a legalacsonyabb, 0,9 százalék.

Ebben a mérésben egyébként bőven lehetett jó pontokat szerezni az ellenzéki politikusok ügyeinek bemutatásával. Ahogy az elemzés megjegyezi, "a közszolgálati tévécsatornák nagy valószínűséggel számoltak be olyan bűntettekről, amelyek valamilyen formában értintették a közéletet". A köztévé Híradójában 8,3 százalékot közelített meg az ilyen típusú hírek aránya.

A köztévé leginkább a szocialista Simon Gábor ügyére koncentrált, az RTL Klub viszont az amerikai kitiltási ügyről számolt be leggyakrabban a komolyabb bűnügyek között. A TV2 valamint leginkább a tanárok által elkövetett bűnügyekről adott hírt.

Nézték azt is, hogy az első öt hírben - ami kiemeltnek számít - milyen gyakran volt bűncselekmény. A TV2 (24,6 %), az RTL pedig pláne (28,6 %) előre hozta a bűnügyeket.

A műsor eleji és végi összefoglalókba az RTL szívesen pakolta be bűnügyi hírek beharangozóit. Érdekes, hogy a két közszolgálati híradó élt ezzel a módszerrel a leggyakrabban, miközben náluk volt a legkevesebb bűnügyi hír a műsorokban. Abból a kevesebből viszont lelkesen harangoztak be.

A médiahatóság elemzése megjegyzi, hogy míg a Magyarországon elkövetett bűncselekmények mindössze 0,3 százaléka gyilkosság, az elektronikus médiumokban a bűnügyi hírekre szánt műsoridő 15 százaléka emberölésről szólt. Ha nem volt új hír, akkor a régiekkel foglalkoztak.

És Budapest sem járt jól. Míg a bűncselekmények 13 százaléka történik a fővárosban, a bűnügyi hírekben kétszer ekkora arányban szerepel Budapest. Főleg az M1 Híradója tolta ezt túl, ott 50 százalék fölött volt az arány.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.