A médiahatóság eljárást indított a TV2 ellen, mert túl sok bulváros bűntényről számolt be

media
2015 június 04., 12:36
comments 30

Bűncselekmény, mindenféle baleset vagy természeti katasztrófa a TV2 hírműsorának 58,2 százalékában fordult elő tavaly. Az RTL Klubnál ugyanez az arány 38,2 százalék. A Class FM híreinek 31,5 százalékát vitte el ez a hármas - állapította meg a Médiahatóság elemzése.

A TV2 ellen eljárást is indítottak. De nem az 58,2 százalék miatt. Hanem egy törvényben előírt határ átlépése miatt.

A hírszolgáltatásban törvényi szinten megkülönböztetik a bűncselekményekről szóló híreket. Vannak a nézők (demokratikus közvélemény) számára hasznosnak tekintett bűnügyi hírek, és vannak a haszontalanok. Ez utóbbiak aránya nem lehet több a műsoridő 20 százalékánál.

A hasznos bűnügyi hírek közé tartoznak a hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy vagy a külföldi hivatalos személy által vagy vele szemben elkövetett bűncselekmények. Mert az ő tevékenységüket kiemelt érdeklődés kíséri, "az ellenük vagy általuk elkövetett bűncselekmények a demokráciába vetett hitet ássák alá" - írja a hatóság az elemzésben.

Aztán hasznos hírek még a külföldi vagy hazai terrorcselekmények, merényletek, etnikai alapú bűncselekmények, mivel ezek szinte kizárólag politikai vagy ideológiai indítattásúak.

És vannak még a szociális indíttatású bűncselekmények egyes fajtái, az uzsora, lakásmaffia, mert ezek a társadalmon belül meglévő feszültségekre hívják fel a figyelmet.

Ami ezen a hármon túl van, azokból nem lehet több a műsoridő ötödénél. Na, ezt lépte túl a TV2, 21,8 százalékot mértek náluk. Az RTL Klubnál 13,8 százalékot, csökkent tavaly óta. Ahogy a két kereskedelmi tévé megnövelte a műsoridejét, a TV2-n még több bűnügy lett, az RTL-nél visszább szorult.

Nézték a közszolgálati tévét is. A bulvárbűnügyek aránya a Duna TV-n volt a legalacsonyabb, 0,9 százalék.

Ebben a mérésben egyébként bőven lehetett jó pontokat szerezni az ellenzéki politikusok ügyeinek bemutatásával. Ahogy az elemzés megjegyezi, "a közszolgálati tévécsatornák nagy valószínűséggel számoltak be olyan bűntettekről, amelyek valamilyen formában értintették a közéletet". A köztévé Híradójában 8,3 százalékot közelített meg az ilyen típusú hírek aránya.

A köztévé leginkább a szocialista Simon Gábor ügyére koncentrált, az RTL Klub viszont az amerikai kitiltási ügyről számolt be leggyakrabban a komolyabb bűnügyek között. A TV2 valamint leginkább a tanárok által elkövetett bűnügyekről adott hírt.

Nézték azt is, hogy az első öt hírben - ami kiemeltnek számít - milyen gyakran volt bűncselekmény. A TV2 (24,6 %), az RTL pedig pláne (28,6 %) előre hozta a bűnügyeket.

A műsor eleji és végi összefoglalókba az RTL szívesen pakolta be bűnügyi hírek beharangozóit. Érdekes, hogy a két közszolgálati híradó élt ezzel a módszerrel a leggyakrabban, miközben náluk volt a legkevesebb bűnügyi hír a műsorokban. Abból a kevesebből viszont lelkesen harangoztak be.

A médiahatóság elemzése megjegyzi, hogy míg a Magyarországon elkövetett bűncselekmények mindössze 0,3 százaléka gyilkosság, az elektronikus médiumokban a bűnügyi hírekre szánt műsoridő 15 százaléka emberölésről szólt. Ha nem volt új hír, akkor a régiekkel foglalkoztak.

És Budapest sem járt jól. Míg a bűncselekmények 13 százaléka történik a fővárosban, a bűnügyi hírekben kétszer ekkora arányban szerepel Budapest. Főleg az M1 Híradója tolta ezt túl, ott 50 százalék fölött volt az arány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.