Akkorát duguláselhárított a csaló az óvodákban, hogy bíróság előtt kötött ki

22 éves csalót állítottak gyorsított eljárásban a kunszentmiklósi járási bíróság elé. A Tamásiban lakó férfi korábban több csatornatisztító cégnél dolgozott, de inkább a maga ura lett.  2015 márciusában egyéni vállalkozói igazolványt is kiváltott, aztán elindult a világba egy magasnyomású mosóval, pvc csővel, slaggal és csákánnyal. Nem kevés, de komolyabb csatornatisztításhoz pont semmi.

Ezt persze nem kell mindenkinek tudnia, óvodákban és önkormányzatokban például nem tudták, "ahol határozott fellépésével valódi szándék és alkalmas eszközök hiányában csatornatisztítási munkálatok elvégzését ígérte". A csaló több óvodában arra hivatkozott, hogy a polgármester küldte.

A munkákat látszólag el is végezte: a férfi a mosóval az aknákat kimosta, amivel az iszap a csőbe került, ezzel azonban a dugulást valójában nem hárította el. A laikus megrendelőknek a látszólag kitisztított akna elég volt. A férfi a ténylegesen el nem végzett munkálatokat kiszámlázta az óvodát fenntartó önkormányzatoknak és ezzel településenként változó, 70 ezer és 185 ezer forint közötti összegű kárt okozott.

A csaló 2015. március 20. és május 6. között 21 településen járt és az önkormányzatoknak összesen 1.895.000,- forint kárt okozott. Három helyen valamiért nem fizették ki. A sikeresen bevett települések között volt például Nagypeterd, Komló, Köveskál, de a BácsKiskun megyei Fajsz, Szalkszentmárton és Kunszentmiklós is.

Utóbbi város polgármestere azonban 2015. május 6-án gyanút fogott és megtagadta a „csatornatisztítást” igazoló számla kifizetését, valamint értesítette a rendőrséget, akik még aznap elfogták és őrizetbe vették a csalót.

A járási ügyészség az előzetes letartóztatásba helyezett férfit 17 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 1 rendbeli csalás vétsége és 3 rendbeli csalás bűntettének kísérlete miatt állította bíróság elé. A férfi a bűncselekmények elkövetését beismerte. A Kunszentmiklósi Járásbíróság 2015. június 2. napján a járási ügyészség indítványával egyezően a büntetett előéletű férfivel szemben 2 év börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, egyben vele szemben vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett. (Ügyészség)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.