Hatalmas budai állami telket szerezhet a cég, amelyik felújította a Várkert Bazárt, és megvette Tiborcztól az Eliost

A honvédség használta korábban, laktanyaként és híradóközpontként működött, de a 2000-es évek elején feleslegessé vált az az 1,4 hektáros ingatlan, ami Budapesten, a II. kerületben, a Szalamandra utcában van.

Kép: Google Earth

Ennek értékesítésére írtak ki pályázat. A napi.hu információi szerint két pályázat érkezett. Azt, amelyikben magasabb vételárat ígértek, kizárták, az egyetlen érvényes ajánlatot a WHB Projekt Alfa Kft. nyújtotta be. (A cég tulajdonosa az West Hungária Bau, amelyik a Várkertet újította fel, és egy érdekeltségén keresztül megvette Orbán Viktor vejétől, Tiborcz Istvántól a közbeszeréseken káprázatos sikereket elérő Elios-t. Pontosabban annak társtulajdonosát, de lényegében az Eliost.)

A telekért fizett ár nem publikus, annyit lehet tudni, hogy nettó 313,6 millió forint volt a minimálisan megszabott díj.  A pályázati adatok szerint hat, leromlott állapotú, 1960-ban épített épület áll rajta (parancsnoki épület, gépkocsitároló, faszerkezetű raktár és műhelyépület, raktár, aggregátorház, két őrtorony és adótorony). A telek 13 783 négyzetméteres, a hasznos alapterület 991,5 négyzetméter.

A napi.hu azt írja, hogy az ingatlan belterület. Rövid távú hasznosíthatóságát befolyásolja, hogy jelenleg turisztikai erdő besorolású övezetben fekszik, amely alapján nem lehet beépíteni. A Budapest Főváros Településszerkezeti Tervében pedig "kiemelt fontosságú honvédelmi terület" megnevezéssel szerepel, amire honvédelmi okból engedélyezhető az építés. Ez utóbbi nyilván változni fog. És a szomszédos telkek is jellemzően kertvárosi, villaszerű beépítést lehetővé tevő övezetbe tartoznak, amelyen szabadonálló lakóépületek építhetők. Épültek is.

Amennyiben új épület építhető lesz az 1,4 hektáros területen, jó befektetésnek tűnik a megvásárlása - írja a napi.hu.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.