Te kerülsz börtönbe az embercsempészek helyett

bűnügy
2015 június 04., 17:13
comments 195
  • Krisztián csak azt szerette volna, ha London felé valaki beszáll a benzinköltségébe és van kivel beszélgetnie az úton. 
  • Végül egy Bécs melletti őrszobán kötött ki gyanúsítottként embercsempészetért.
  • Azóta sem érti, miért neki kell ülnie az embercsempészek miatt.

Pont rá vadásztak

Krisztián 36 éves, 2008 óta dolgozott Oxfordban ápolóként. Évente kétszer tudott hazautazni a szüleihez Kaposvárra. Nemrég ajánlottak neki egy jól fizető állást egy Oxfordhoz közeli pszichiátrián, itt kezdett volna a márciusi pihenője után.

Korábban Angliában átlag 4-5 hónapot húzott le egyben, aztán egy hónapra mindig hazajött a szüleihez. Oxfordban nemrég költözött egy új lakásba, ezért hogy a felesleges dolgait haza tudja hozni, autóval érkezett Magyarországra február végén. Mivel nagyon húzós volt az útiköltség. másrészt ekkora távon nyomasztóan unalmas egyedül vezetni, a visszaútra mindenképpen szeretett volna találni pár utast maga mellé. Regisztrált is az egyik magyar telekocsi-közvetítő oldalára.

Mivel Krisztián Kaposvártól Londonig adta meg az útvonalat, ezért szinte minden olyan ország útba esett neki, ahová a magyarok jellemzően dolgozni járnak, így aztán száznál is többen jelentkeztek be hozzá. Ezek közül két ajánlatot választott ki, Szilviét, mert ő egy Kaposvárhoz közeli faluból utazott volna a férjéhez Németországba, és egy Danny nevű külföldi srácét, mert ő egyből két helyet foglalt le, ahogy írta, egy haverjával akart Frankfurtba jutni.

Krisztián annak már kevésbé örült, hogy Danny-ért el kellett mennie Budapestre, ami egy 300 kilométeres kitérőt jelentett, azonban mivel Danny-nak az is belefért az árba, hogy külön kifizeti Krisztián kitérőjét is, ezért bevállalta.

Így miután a Somogy megyei faluban felvette Szilvit, elindultak Budapestre. A megbeszélt időben a megadott ferencvárosi cím előtt hamarosan oda is lépett hozzájuk egy jól öltözött, drága cuccokban lévő, 25 év körüli fekete srác, akiről kiderült, hogy ő Danny. Mivel csak erős akcentussal beszélt angolul, ezért Krisztián úgy gondolta, hogy valószínűleg valamelyik afrikai országból jöhetett.

Danny azzal kezdte, hogy ő mégsem tud Frankfurtba menni, viszont három török haverja utazna helyette, akik a nagybátyjuknál voltak itt vendégségben. Krisztiánt nem zavarta a kavarás, mivel a kocsijában hátul úgyis három szabad hely volt még. Csak annyit kérdezett, hogy a srácoknak rendben vannak-e a papírjai.

,,Persze, szabadon utazhatnak az Unióban.”

Az ugyan fura volt Krisztiánnak, hogy Danny nem pontosan abba az épületbe megy vissza a pénzért és a haverjaiért, aminek megadta a címét, a srácoknál pedig semmilyen csomag sem volt, de ennek már nem tulajdonított különösebben nagy jelentőséget. Inkább már azon kattogott az agya, hogy minél hamarabb el tudjanak indulni, mert már így is 3 órás csúszásban voltak, és nem akarta lekésni a kompját Franciaországban. Miután Danny euróban kifizette neki azt az összeget a három utas után, amit a telekocsis oldal javasolt erre a távra, elindultak.

„Mondta a rendőr, hogy most aztán jó nagy szarban vagyok”

Az utat a három srác szinte teljesen végigaludta, Krisztiánnak csak annyit mondtak, hogy tényleg Törökországból jöttek. Neki és Szilvinek úgy derenget, hogy Törökország talán még tagja is az Uniónak, vagy valami ilyesmi.

Csak Hegyeshalom után, egy osztrák benzinkútnál álltak meg egy rövid pihenőre. Krisztián itt kezdett gyanakodni, hogy valami talán mégsincs rendben, mert az egyik srác rákérdezett, hogy nem mehetne-e el vele egészen Angliáig, ha már úgyis oda tart. Ebbe már nem akart belemenni, a srác pedig gyorsan elfogadta, hogy akkor Frankfurt marad az úti cél.

Indulás után azonban elkezdte követni őket egy fekete Volkswagen. Mikor Krisztián gyorsított, az is gyorsított, mikor mellé ért, akkor tartotta vele a tempót. Szilvivel érezték, hogy most valami gáz van.„ ”

„Azt hittük, hogy a három srác ismerősei ülnek a kocsiban”

Viszont a srácokon is az látszott, hogy teljesen be vannak parázva a helyzettől.

Egyszer csak a fekete Volkswagen megelőzte őket, de  nagyon közel maradt, hátul pedig egy Skoda ment rájuk. Ekkor az előtte haladó kocsi ablakán felvillant jelzés, hogy

BITTE -->

és leterelték őket az autópályáról. Krisztiánnak ekkor esett le, hogy végig rendőrök követték.

Mikor leálltak a közeli benzinkútnál, kiderült, hogy a három srácnál semmilyen papír sem volt, ráadásul nem is Törökországból jöttek, hanem Irakból. A teljesen lefagyott Krisztiánnal a rendőr közölte, hogy most jó nagy szarban van ő is, embercsempészetért le fogják tartóztatni.

A három srácot idegenrendészeti őrizetbe vették, Krisztiánt és Szilvit pedig a St. Pöltenben kihallgatták. Végig azzal védekezett, hogy fogalma sem volt arról, hogy a srácoknak nincs engedélye, nem igazoltathatta őket. Elmondta, hogy korábban még sosem büntették meg semmiért, egyébként ápolóként dolgozik, és most is csak embereken akart segíteni.

Csak kilenc órával később hagyhatták el a rendőrőrsöt. Ekkor még elvitte Szilvit a német határig, de utána visszafordult Kaposvár felé, mert azzal a feltétellel engedték el, hogy ne hagyja el a lakóhelyét.

Mások is megszívták így

A Nemzeti Nyomozóiroda egyik illetékese szerint nem Krisztián az egyetlen magyar sofőr, akit hasonló módon vertek át az embercsempészek. Vannak, akik már börtönben is ülnek emiatt. A telekocsi-szolgáltató oldal munkatársa is azt mondta, hogy mióta megugrott az illegális határátlépések száma, ők is érzékelik, hogy

az embercsempészek elkezdtek ezeken az oldalakon nyomulni, hogy lebukás esetén az átvágott sofőrök kerüljenek helyettük börtönbe.

Mostanában egyre több gyanús profilt találnak a rendszerükben, ezeket megpróbálják minél gyorsabban törölni. A Krisztiánéhoz hasonló esetek miatt pedig külön figyelmeztetik azokat a felhasználóikat, akik nemzetközi utakat szerveznek, hogy utasaikért a határátlépés után is ők a felelősek. 

Krisztián március óta nem tud visszamenni Oxfordba dolgozni, de azt sem tudja, hogy milyen ítéletre számíthat Ausztriában, a nyomozást már lezárták, várja, hogy beidézzék. A osztrák törvények szerint akár két évet is kaphat.

Mióta hazajött, már feljelentést tett a Danny néven bemutatkozó férfi ellen, akit azóta a Nemzeti Nyomozóiroda el is kapott. Várja, hogy behívják szembesítésre. Úgy érzi, hogy tönkretették az életét, szerinte a telekocsis oldalnak észre kellett volna vennie, hogy csalók vannak a rendszerben, ezért beperelte őket.

(Címlapkép: AFP PHOTO / MICHAL CIZEK)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.