Elnézést kért a Google az indiai miniszterelnöktől, mert a top 10 bűnöző keresésre az ő arca jött elő

A Google hivatalosan is elnézést kért, ha bármiféle félreértést vagy zavart okozott, hogy a képkereső szolgáltatásuk Narendra Modi arcát is kidobta az angol nyelvű, "top 10 criminals" keresésre.

Mint elmondták, az eredmény nem tükrözi a cég álláspontját. Azután kellett hogy megszólaljanak, hogy a jelenségből óriási médiaszenzáció lett, a top10 criminals a legnépszerűbb hashtag lett a Twitteren szerdán. Indiában rengetegen interneteznek, és az egész ország bezsongott, miután a miniszterelnökük így bukkant fel, többek között Al Capone és az ugandai hadúr, Joseph Kony között.

Modinak ugyan akad bőven kritikusa, és múltjában is vannak sötét foltok (ezekről itt írtunk részletesebben), de azért az alapvélekedés az volt, hogy igazságtalan egy rakás bűnöző között szerepeltetni.

Modi fényképe amúgy vélhetően egy 2014-es Telegraph cikk miatt kerülhetett be a top10-es keresési találatok közé, a kép metaadatában ugyanis szerepelt a Modi, criminal és a top szó is, ezt találta meg a Google algoritmusa.

modi

A bocsánatkérés ellenére a Google nem nyúlt bele a keresési eredményekbe, így még mindig Modit adja ki a keresés első találatként. Igaz már egy olyan cikknek köszönhetően, ami azt magyarázza, korábban miért volt Modi a top 10-ben. Furcsa dolgok ezek. (Washington Post)