500 méter után leállították a kijevi Pride-ot

életmód
2015 június 06., 14:37
comments 880

Kijevben szombaton félbeszakadt az ország történetének második melegfelvonulása, miután jobboldali szélsőségesek rátámadtak a menetet biztosító rendőrökre és a menet résztvevőire.

Azonban a tavalyi Majdan-tüntetések idején különösen aktív Jobb Szektor arcukat eltakaró híveinek a szigorú biztonsági intézkedések ellenére is sikerült bejutniuk az esemény helyszínére.

Mintegy 40 radikális petárdákkal és kövekkel dobálta a felvonulás mintegy 300 résztvevőjét és a menetet biztosító több száz rendőrt. Öt rendőr megsérült, köztük egy súlyosan.

A felvonulás folytatódott, de befejezni nem sikerült, mert a rendőrség mintegy 500 méter megtétele után biztonsági okokra hivatkozva leállította. A rendőrök összesen 25-30 embert vettek őrizetbe.

A független Ukrajna történetének első melegfelvonulását mintegy száz résztvevővel 2013-ban tartották Kijevben. A 2014-ben tervezett második "egyenlőségmenetet" végül törölték, mert a rendőrség a szervezők szerint nem volt hajlandó garantálni a felvonulók biztonságát.

Az idei melegfelvonulás előtt Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt tanácsolta a szervezőknek, hogy álljanak el a menettől a szélsőjobboldali csoportok fenyegetései miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.