Csak májusban 675 millió adóforintunkat költötték külföldiek letelepedési kötvényére

Csak tavaly 50 milliárd forintot kereshettek a letelepedési államkötvények árusításával foglalkozó, jellemzően offshore tulajdonú cégek, amiket a parlament Rogán Antal vezette gazdasági bizottsága felhatalmazott az immár csak 300 ezer eurós névértéken jegyezhető letelepedési kötvények értékesítésével.

Csak májusban 74 külföldi vett ilyen államkötvényt, ami papíron elég jó üzlet, a gyakorlatban viszont a magyar adófizetők minden egyes ilyen kötvényért 29 ezer eurót fizetnek, vagyis

csak májusban 675 millió adóforint ment el a letelepedési kötvények dotációjára.

A letelepedési engedélyre váró külföldi kötvényvásárló ugyanis valójában csak 271 ezer euróért vesz kötvényt, a különbözetet a magyar adófizetők állják.

A befolyó bevétel jelentős része pedig a közvetítőcégeknél marad: tavaly év végéig papíron 172 milliárd forint értékben értékesítettek letelepedési kötvényt, de a valóságban csak 152,8 milliárd forint folyt be ebből. A 19,2 milliárdos különbözet a közvetítőknél - a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság által kijelölt, jellemzően offshore-tulajdonú cégeknél - maradt.

A kötvényértékesítésnek ráadásul 50 milliárd forintnyi marketing- és egyéb költsége is van, így pedig a közvetítőcégek 29 százalékos haszonkulccsal dolgoznak - szemben a magyar állam kötvénykibocsátásait korábban intéző multikkal, amik képesek voltak 0,2-0,3 százalékos haszonkulccsal bonyolítani a kötvénykibocsátásokat. (Via Magyar Nemzet)