Ha hiszel az evolúcióban, akkor valószínűleg a klímaváltozásban sem kételkedsz

Míg az evolúció tagadói legtöbbször sajátos vallásos alapállásuk miatt utasítják el, hogy az ember és a majom ugyanazoktól az ősöktől származik, a klímaváltozás tagadóit - úgy tűnik - többnyire a szabadpiaci ideológiába vetett hit hajtja. Utóbbit kifejezetten nehéz a vallásból eredeztetni, tehát az evolúció és a klímaváltozás elutasítása nem ugyanabból a gondolati alapból fakad, mégis úgy tűnik, mintha lenne némi átfedés a klímaváltozás és az evolúció tagadói között.

Dan Kahan, a Yale Egyetem kutatója azonban talált összefüggést a vallás és a klímaváltozás elutasítása között. Egy másik kutató, Josh Rosenau, ábrázolta is az egyes vallások képviselőit egy koordinátarendszeren aszerint, hogy mennyire utasítják el az evolúciót és a klímaváltozást.

grafikon

 

Nagyjából látszik is a korreláció, nagyon durván csak a Jehova Tanúi lógnak ki a sorból. Hogy ez pontosan mit is jelent, annak meghatározásán Rosenau még dolgozik, de szerinte lehet, hogy az van a dolog mögött, hogy aki hisz az evolúcióban és elhiszi, hogy az emberiség a környezetével kapcsolatban álló, fejlődő civilizáció, az nagyobb eséllyel hiszi el azt is, hogy az emberiség is hat a környezetére.

Ki gondolta volna????

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.