Keményen odalép Pákh Imrének a magyar állam

MŰVÉSZET
2015 június 09., 14:05
comments 516

Nem tudott megegyezni korábban Pákh Imre és az MNB Munkácsy Mihály Golgota című festményének vételárában. Pákh 9 milliót kért, az MNB hatot fizetett volna. Dollárban. Pákh már be is lengette, hogy elviszi a képet Debrecenből. Kedden a Miniszterelnökség közleményt adott ki, amiben bejelentik, hogy

"a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája – mint elsőfokú hatóság – elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását."

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ez azt jelenti, hogy a kép tulajdonosára vonatkoznak a következők:

  • végleges kiviteli tilalom,
  • az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség,
  •  állami elővásárlási jog.

A Miniszterelnökség szerint

"a védési eljárással a kormány azt kívánja elérni, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotása magyar érdekkörben maradjon. Az eljárás természetesen nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse, a védetté nyilvánításnak ilyen célja nincs."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.