Vegyszer okozhatott tömeges méhpusztulást a Belvárosban

ÁLLAT
2015 június 09., 16:21
comments 46

Rengeteg méh pusztult el szokatlan helyen, a belvárosban, a Kálvin térnél ma. Olvasónk, Székely Dóra képet is küldött a tetemekről.

mehek

Megkértük az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadóját, Horváth Gábort, hogy amennyire lehet kép alapján, szakértse meg, mi történhetett.

Horváth szerint normál esetben Budapest belvárosában nem fordulnak elő méhek ilyen sűrűségben.

Valószínűsíthető, hogy egy néhány kilométerre levő méhészetből kirepülő rajról van szó. Ebben az időszakban gyakori, hogy a népes méhcsaládok több részre "szakadnak" és elindulnak új otthont keresni. Ezt a rajzást általában a méhészek különböző szakmai fogásokkal igyekeznek megelőzni, elkerülni.

Ha már ott voltak, mitől pusztulhattak el?

A vezető szaktanácsadó szerint a képen a méheken észrevehető a vegyszer okozta méhmérgezés jellemző tünete, a kinyújtott szipóka.

"Véleményem szerint egy kirajzott méhcsalád jelent meg a környéken amit valaki rovarölő szerrel fújt le."

Ezt erősíti az egyik olvasónk megjegyzése, hogy

"Pár utcányira a 7. kerületben ki van írva egy csomó közterületi fa mellé, hogy permetezték őket éjszakánként 1 hétig, és csak melegvérűeknek nem ártalmas a vegyszer amit használnak.”

Simán lehet, hogy itt permetezték le a méheket. Szabályszerű permetezésnél egyébként nem lehetett volna baj.

Horváth azt mondja, hogy "természetesen a jelenlegi, hatályos jogszabályok szerint, a növényvédelmi beavatkozásoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a beporzó rovarokra, méhkímélő technológiát kell alkalmazni. Valószínűsíthető, hogy többek között ezért éjszaka végzik a vegyszeres kezeléseket".

Ha valaki kifejezetten ezekre a méhekre ment rá vegyszerrel, akkor találhatott volna más megoldást is az eltávolításukra.

Ha élő méhrajjal találkozik az ember, permetezés helyett célszerűbb a katasztrófavédelem honlapjáról is elérhető, méhrajbefogók egyik tagjától segítséget kérni. A listában szereplő méhészek többségében önkéntesek, így profi felszerelés hiányában (pl. daru) nem minden esetben tudják elvállalni a méhek befogását.

A szakértő szerint egyébként az Amerikában tapasztalt tömeges méheltűnés Magyarországon és Közép-Európában sem jellemző.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.