Vegyszer okozhatott tömeges méhpusztulást a Belvárosban

2015 június 9., kedd 16:21

Rengeteg méh pusztult el szokatlan helyen, a belvárosban, a Kálvin térnél ma. Olvasónk, Székely Dóra képet is küldött a tetemekről.

mehek

Megkértük az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadóját, Horváth Gábort, hogy amennyire lehet kép alapján, szakértse meg, mi történhetett.

Horváth szerint normál esetben Budapest belvárosában nem fordulnak elő méhek ilyen sűrűségben.

Valószínűsíthető, hogy egy néhány kilométerre levő méhészetből kirepülő rajról van szó. Ebben az időszakban gyakori, hogy a népes méhcsaládok több részre "szakadnak" és elindulnak új otthont keresni. Ezt a rajzást általában a méhészek különböző szakmai fogásokkal igyekeznek megelőzni, elkerülni.

Ha már ott voltak, mitől pusztulhattak el?

A vezető szaktanácsadó szerint a képen a méheken észrevehető a vegyszer okozta méhmérgezés jellemző tünete, a kinyújtott szipóka.

"Véleményem szerint egy kirajzott méhcsalád jelent meg a környéken amit valaki rovarölő szerrel fújt le."

Ezt erősíti az egyik olvasónk megjegyzése, hogy

"Pár utcányira a 7. kerületben ki van írva egy csomó közterületi fa mellé, hogy permetezték őket éjszakánként 1 hétig, és csak melegvérűeknek nem ártalmas a vegyszer amit használnak.”

Simán lehet, hogy itt permetezték le a méheket. Szabályszerű permetezésnél egyébként nem lehetett volna baj.

Horváth azt mondja, hogy "természetesen a jelenlegi, hatályos jogszabályok szerint, a növényvédelmi beavatkozásoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a beporzó rovarokra, méhkímélő technológiát kell alkalmazni. Valószínűsíthető, hogy többek között ezért éjszaka végzik a vegyszeres kezeléseket".

Ha valaki kifejezetten ezekre a méhekre ment rá vegyszerrel, akkor találhatott volna más megoldást is az eltávolításukra.

Ha élő méhrajjal találkozik az ember, permetezés helyett célszerűbb a katasztrófavédelem honlapjáról is elérhető, méhrajbefogók egyik tagjától segítséget kérni. A listában szereplő méhészek többségében önkéntesek, így profi felszerelés hiányában (pl. daru) nem minden esetben tudják elvállalni a méhek befogását.

A szakértő szerint egyébként az Amerikában tapasztalt tömeges méheltűnés Magyarországon és Közép-Európában sem jellemző.