A kormány nagy titokban ejtette a halálbüntetést

politika
2015 június 11., 03:49
comments 71

A Fidesz és a miniszterelnök is szembesült azzal, hogy a halálbüntetés kérdésében nincs mozgástere

- nyilatkozta a Heti Válasznak Szájer József, a Fidesz EP-képviselője Orbán egyik legújabb kedvenc témájának európai fogadtatásáról. Még a Fideszt tagjai között tudó Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber is azt mondta a magyar miniszterelnöknek, hogy már a kérdés felvetésével sem értenek egyet, zárják le a vitát. Erre Orbán múlt csütörtökön ígéretet is tett.

Szájer egy lendülettel aztán bejelentette azt, ami a nagy bevándorlásellenes kampányban talán fel sem tűnt: a kormány lezárta a politikai vitát a halálbüntetésről.

Ami helyette jött, a bevándorlásellenes kampány, az Szájer szerint rendben van, a plakátok tartalmával ő személy szerint egyetért, "még ha a Néppártban egyesek azt állítják, hogy politikailag inkorrekt". Szájer szerint nem az, csak az európai politikai elvesztette a képességét az emberekkel való kommunikációra.

"Nem tartom szerencsésnek, ha cenzúrázunk - a polgárokkal az ő nyelvükön kell beszélnünk"

- mondta a Fidesz európai politikusa a plakátkampányról, aki szerint pont a bevándorlással kapcsolatos európai helzyet mutatja meg, milyen károkat okoz a problémák becsomagolása a politikai korrektség vattájába.

"Magyarország ugyan még nem az elsődleges bevándorlási célpont, de a világ jelentős része számára még nálunk is irigylésre méltóan jó az élet - nincs háború, ellenben van például elegendő ívóvíz"

- hozott két példát Szájer, bár az első kicsit furcsa, mert eddig úgy volt, hogy a háború elől menekülőket befogadjuk.

Szájer azért maga is becsomagolt egy kritikát a kormánynak. Szerinte

"stílus ügyében kétségkívül van tanulnivalónk. Magyarország sokszor verbális küzdelmet vív, s egy-egy uniós álláspontnak hajlamos rögtön a rossz oldalát látni. Együttműködőbb magatartásra lenne szükség, mert a brüsszeli döntéseknek mi is részesei vagyunk."

Szájer a kormányért aggódik, nem ellene, mert azzal folytatja, hogy a magyar kormány retorikai harcai elfedik, milyen innovatív megoldásokat tudtunk bevezetni az elmúlt években.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.