Zseniális új rendelet: ha vasárnap a nagymama szolgál ki a boltban, akkor neki nem kell szakképesítés

jog
2015 június 11., 10:11
comments 288

A helyzet a következő:

  1. Vasárnap nem lehetnek nyitva a boltok.
  2. Kivéve ha családi vállalkozásban működnek. 
  3. Például a nagymama ugrik be a sajtos pult mögé.
  4. Csakhogy a 21/2010-es NFGM rendelet kimondja, hogy a sajtos pult mögött állóknak sajtos szakképesítéssel kell rendelkezniük
  5. A nagymamának nincs sajtos szakképesítése.

Mi a megoldás?

Gyorsan hozunk egy rendeletet, hogy

ha a nagymamának nincs sajtos szakképesítése, ő akkor is árulhat sajtot. De csak vasárnap.

A rendeletet, ami a június 9-i Magyar Közlönyben jelent meg, a blokkk.com szúrta ki. Vonatkozik az élelmiszerekre (kivéve a hús- és hentesárut, mert ahhoz továbbra is kell szakképesítés vasárnap is), a kozmetikai cikkekre, a kertészeti cikkekre, órára-ékszerre, fotós árukra és állateledelre is. Meg a sajtra. Jövő héttől nagyon tessenek vigyázni a sajttal!

A vonatkozó rendelet szövege:

Az  egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet (a továbbiakban: NFGM rendelet) 1. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:
„(7) Ha a  kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény (a továbbiakban: Kszvmtv.) 6. §-a szerint meghatározott üzlet az általános zárvatartási időszakban nyitva tart, ezen időszak alatt e rendelet mellékletének 3. KISKERESKEDELEM (VENDÉGLÁTÁS) fejezetében foglalt táblázat 1., 4., 6., 11., 12. és 14. pontjában foglalt követelmények nem terjednek ki a) az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató
aa) egyéni vállalkozóra,
ab) egyéni cég tagjára,
ac) gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagjára, valamint
b) a Kszvmtv. szerinti segítő családtagokra.”
(2) Az NFGM rendelet Melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
Varga Mihály s. k.,
nemzetgazdasági miniszter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.