Szoftverhiba miatt balesetezhetett szerdán a Gripen

hadsereg
2015 június 13., 06:00
comments 27

Hende Csaba úgy tudja, hogy szoftverhiba okozhatta a szerdai Gripen-balesetet. A honvédelmi miniszter szerint

"arra lehet következtetni, hogy valamilyen szoftverhiba okozta a bajt, előfordult már hasonló eset a svéd légierőnél is, de persze nem előzhetjük meg a vizsgálat eredményét".

Miután a pilóta felismerte, hogy az orrfutómű meghibásodott, még kilencven percet töltött a levegőben, ezalatt a kecskeméti parancsnok és a repülés irányítói felvették a kapcsolatot a magyar és a svéd műszaki szakemberekkel is, illetve tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt is.

photo_camera A Kecskeméten balesetet szenvedett, futópályáról lesodródott Gripen.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hende cáfolta a Magyar Nemzet pénteki értesülését, hogy a katapultülés hibája miatt le kellett állítani a repüléseket. Véleménye szerint a katapultálás nem a szükséges körülmények között történt, ezért nem vált le az ülés a pilótáról. 

photo_camera Cáslav, 2015. május 19.
A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvõ Cáslav katonai repülõtéren 2015. május 19-én. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük sem sérült meg. (MTI/AP/CTK/Josef Vostarek)

A május 19-i csehországi Gripen-balesetről  viszont még mindig keveset tudni. Akkor nem tartott rögtön sajtótájékoztatót a minisztérium és Hende Csaba sem sietett a kórházba kitüntetéseket átadni. A miniszter szerint nem lehet összefüggést valószínűsíteni a két baleset közt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.