Szoftverhiba miatt balesetezhetett szerdán a Gripen

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hende Csaba úgy tudja, hogy szoftverhiba okozhatta a szerdai Gripen-balesetet. A honvédelmi miniszter szerint

"arra lehet következtetni, hogy valamilyen szoftverhiba okozta a bajt, előfordult már hasonló eset a svéd légierőnél is, de persze nem előzhetjük meg a vizsgálat eredményét".

Miután a pilóta felismerte, hogy az orrfutómű meghibásodott, még kilencven percet töltött a levegőben, ezalatt a kecskeméti parancsnok és a repülés irányítói felvették a kapcsolatot a magyar és a svéd műszaki szakemberekkel is, illetve tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt is.

A Kecskeméten balesetet szenvedett, futópályáról lesodródott Gripen.MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hende cáfolta a Magyar Nemzet pénteki értesülését, hogy a katapultülés hibája miatt le kellett állítani a repüléseket. Véleménye szerint a katapultálás nem a szükséges körülmények között történt, ezért nem vált le az ülés a pilótáról. 

Cáslav, 2015. május 19.A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvõ Cáslav katonai repülõtéren 2015. május 19-én. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük sem sérült meg. (MTI/AP/CTK/Josef Vostarek)

A május 19-i csehországi Gripen-balesetről  viszont még mindig keveset tudni. Akkor nem tartott rögtön sajtótájékoztatót a minisztérium és Hende Csaba sem sietett a kórházba kitüntetéseket átadni. A miniszter szerint nem lehet összefüggést valószínűsíteni a két baleset közt. (via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.