A kínaiak és az oroszok állítólag feltörték Snowden fájljait

Napra pontosan két éve emelt vádat kétrendbeli kémkedés és kormányzati tulajdon ellopása miatt az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma Edward Snowden, az amerikaiak globális lehallgatási műveletét leleplepző egykori NSA-alvállalkozó ellen. Snowden akkor éppen Hong-Kongban volt, ahol az előző hetekben két újságírót - a dokumentumfilmes Laura Poitrast és az akkor még a Guardiannak dolgozó Glenn Greenwaldot is beavatta a részletekbe.

Most, a kétéves évfordulón a Sunday Times magukat megnevezni nem kívánó brit kormányzati illetékesekre hivatkozó cikkében azt állítja, hogy a kínai és az orosz titkosszolgálatok - Snowden 2013 június 23. óta Oroszországban van, amit egyelőre szintén két éve bevont útlevele hiányában el sem hagyhat - feltörték az összesen ~1,7 millió fájl titkosítását.

A cikk túl sok konkrétumot nem állít. A lap szerint

a nyugati titkosszolgálatok állítják, hogy mentőakciókra kényszerültek azután, hogy Oroszország hozzáfért a titkokhoz.

Egy névtelen forrásuk egészen odáig ment, hogy azzal vádolja Snowdent:

vér tapad a kezéhez,

bár "a Downing Street szerint nincs rá bizonyíték, hogy bárkinek is baja esett volna".

A Downing Street, vagyis a brit miniszterelnök hivatala hivatalosan amúgy nem kommentálta a Timesban megjelenteket. Még azt sem, hogy a lap szerint a miniszterelnök közeli munkatársai a Times szerint megerősítették az értesülést. "Valóban az a helyzet, hogy az Oroszok és a kínaiak megszerezték az információkat. Ami azt is jelenti, hogy ögynököket kellett kivonnunk a terepról, és hogy létfontosságú információkhoz nem férünk hozzá, mert megismerték a módszereinket.

Snowden maga a kiszivárogtatáskor azt állította, hogy a fájlokat gondosan titkosította, azokkal a módszerekkel, amikkel az "érzékeny terepen", vagyis az ellenséges kémelhárítás hatókörében tevékenykedő ügynökök aktáit is titkosítani szokták, amire ő maga technikailag fel is volt készülve. (The Sunday Times via Cryptome)