Az egyiptomi elnök inkább nem megy Dél-Afrikába, nehogy letartóztassák

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Abdel-Fattáh el-Szíszi egyiptomi elnök nem megy el az Afrikai Unió (AU) johannesburgi tanácskozására, mert dél-afrikai jogászok az elfogatását követelték emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

A dél-afrikai Muzulmán Jogászok Szövetsége (Muslim Layers Association, MLA) által benyújtott kérelemben felszólították a hatóságokat, hogy Szíszit megérkezése pillanatában vegyék őrizetbe.

Yousha Tayob, a szervezet ügyvédje elmondta, hogy már 2013 novemberében keresetet adtak be Szíszi ellen, néhány hónappal a kairói Rábaa el-Adavíja mecset előtt és a főváros gízai oldalán található en-Nahda téren tartott tömeges tüntetések erőszakos feloszlatása után.

A korábbi elnök, Mohamed Murszi támogatói által rendezett tiltakozó akció felszámolásakor több mint ezer ember vesztette életét.

Tayob elmondta, hogy Murszi elmozdítását - amelyet még hadsereg-főparancsnokként maga Szíszi vezényelt le - a dél-afrikai kormány eredetileg államcsínynek minősítette, bár ezt az álláspontját az Egyiptomhoz fűződő gazdasági érdekek miatt később megváltoztatta.

Az egyiptomi sajtó csütörtökön azt jelentette, Szíszi biztonsági okokból döntött úgy, hogy a kabinetfőnököt küldi maga helyett Johannesburgba. Kairói hivatalos közlések szerint az elnöki látogatást előkészítő küldöttség túl veszélyesnek találta a várost.

Az egyiptomi elnököt Orbán Viktor a múlt héten fogadta Budapesten. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.