Az egyiptomi elnök inkább nem megy Dél-Afrikába, nehogy letartóztassák

külföld
2015 június 14., 12:40
comments 48

Abdel-Fattáh el-Szíszi egyiptomi elnök nem megy el az Afrikai Unió (AU) johannesburgi tanácskozására, mert dél-afrikai jogászok az elfogatását követelték emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

A dél-afrikai Muzulmán Jogászok Szövetsége (Muslim Layers Association, MLA) által benyújtott kérelemben felszólították a hatóságokat, hogy Szíszit megérkezése pillanatában vegyék őrizetbe.

Yousha Tayob, a szervezet ügyvédje elmondta, hogy már 2013 novemberében keresetet adtak be Szíszi ellen, néhány hónappal a kairói Rábaa el-Adavíja mecset előtt és a főváros gízai oldalán található en-Nahda téren tartott tömeges tüntetések erőszakos feloszlatása után.

A korábbi elnök, Mohamed Murszi támogatói által rendezett tiltakozó akció felszámolásakor több mint ezer ember vesztette életét.

Tayob elmondta, hogy Murszi elmozdítását - amelyet még hadsereg-főparancsnokként maga Szíszi vezényelt le - a dél-afrikai kormány eredetileg államcsínynek minősítette, bár ezt az álláspontját az Egyiptomhoz fűződő gazdasági érdekek miatt később megváltoztatta.

Az egyiptomi sajtó csütörtökön azt jelentette, Szíszi biztonsági okokból döntött úgy, hogy a kabinetfőnököt küldi maga helyett Johannesburgba. Kairói hivatalos közlések szerint az elnöki látogatást előkészítő küldöttség túl veszélyesnek találta a várost.

Az egyiptomi elnököt Orbán Viktor a múlt héten fogadta Budapesten. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.