A szerb elnök lemondta boszniai látogatását

külföld
2015 június 15., 16:23
comments 3

Bosznia-hercegovina, az elnökség bosnyák tagjának kérésére, lemondta Tomislav Nikolic szerb elnök keddre tervezett szarajevói látogatását.

Bakir Izetbegovic azért kérte az utazás elhalasztását, mert Szerbia Naser Oric volt muzulmán katonai parancsnok kiadatását kérte Svájctól. A két állam 2013-ban állapodott meg arról, hogy a háborús bűnökkel vádolt személyek perét az állampolgárságuknak megfelelő országban kell lefolytatni. A bosnyákok szerint a kiadatási folyamat lezárulta után alkalmasabb lenne az utazás. Tomislav Nikolic hétfőn azt mondta: "Szerbia és Bosznia-Hercegovina kapcsolata nem a háborús bűnöket elkövető egyénekkel szembeni eljárásokon alapulnak."

Ez lett volna a szerb köztársasági elnök első hivatalos boszniai látogatása 2012-es beiktatása óta.

Naser Oric a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség parancsnoka volt az 1995-ös srebrenicai mészárlások előtt. A srebrenicai mészárlás svájci megemlékezésére utazott a volt katonai parancsnok, itt tartóztatta le a svájci rendőrség, mert Szerbia az Interpolon keresztül köröztette.

2006-ban a hágai Nemzetközi Törvényszéken Oricot (első fokon) két év börtönre ítélték, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását.

A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban, még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt, minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek ugyan el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható. Belgrád új eljárást folytatna le, míg Bosznia szerint a hágai döntéssel az ügy lezárult.

(MTI, Chron.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.