Baromság lehet, hogy feltörték Snowden fájljait, és ha igen, akkor se tudtak volna mit kezdeni velük

A Sunday Times írta vasárnap – mint megállapítottuk, kevés konkrétumot említve –, hogy az Oroszországba menekült szivárogtató, Edward Snowden kezéhez vér tapad, mivel a nála lévő adatokat feltörte a kínai és az orosz titkosszolgálat, és ezért a nyugatiaknak több titkosügynököt kellett hazamenekíteniük.

Eléggé úgy tűnik, hogy a cikk gyenge lábakon áll.

Egy brit diplomata, Craig Murray szerint nonszensz, hogy az ügynökökről bármi is kiderülhetett volna Snowden filejaiból. A CIA és az MI6 ugyanis soha nem írja le hivatalos vagy akár belső dokumentumokban az ügynökök neveit, vagy bármi olyat, amivel azonosítani lehetne őket.

A Snowdennel együttműködő újságíró, Glenn Greenwald pedig azt írja, hogy a Sunday Times cikke nulla konkrétumot tartalmaz, csak névtelen – és így nem elszámoltatható – forrásokra hivatkozik, és amit állít, abban is ellentmond magának. Snowden egyébként többször kijelentette, hogy semmilyen adatokat nem vitt magával, amikor Hong Kongból Moszkvába szökött.

Ryan Gallagher – egy másik, Snowdennel együttműködő újságíró – pedig azt írta, hogy ő átnézte a dokumentumokat, és nem talált bennük az ügynökök azonosítására alkalmas nyomokat.

Brit kormányzati források egyébként azóta sem erősítették meg másnak a Sunday Times cikkét.

(First Look, Ryan Gallagher, Mirror)