Egy robot fog 3D-nyomtatni egy hidat Amszterdamban

TECH
2015 június 16., 17:50

Az, hogy egy 3D-nyomtató fémet kezeljen, ma már egyáltalán nem számít vad dolognak. Ez viszont annak számít:

A holland MX3D nevű cég olyan robotokat fejleszt, melyek képesek műanyagot és fémet előállítani (a nyomtatni olyan béna szó erre) maguktól bármilyen formába rendezve. Mindennek hamarosan komoly bemutatója is lesz, egy robotjuk hidat fog építeni Amszterdamba.

A cél mindezzel, hogy megmutassák, a 3D-nyomtatás képes felnőni a nagy léptékű projektek közé, amiből funkcionálisan is értelmezhető tárgyak készülnek, fenntartható alapanyagok segítségével. Közben pedig lehetőségük lesz korábban soha nem tapasztalt formákat bevetniük.

A nagyon erősre tervezett gépkarral megálmodott robotot a Delft Egyetem kutatói finomhangolták. A tervek szerint két hónap alatt fogja megépíteni a hidat, amit várhatóan 2017-re fejez majd be. A cég jelenleg Amszterdam városával együttműködve keresi a tökéletes helyet a hídnak. (Quartz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.