Egyházi iskola lett az állami óvodára szánt EU-s támogatásból

POLITIKA
2015 június 16., 05:30
comments 199

Mórahalom önkormányzata 2012-ben 199 millió forintos uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében egy új óvodaépület kialakítására. A 2013-ban átadott épületet azonban az állami óvoda helyett jelenleg egy egyházi iskola használja.

A jelek szerint eredetileg is az egyházi iskola elhelyezése lehetett az önkormányzat valódi célja, erre utal legalábbis, hogy a pályázati forrásokból eleve iskolásoknak való eszközöket - nagyobb méretű padokat, oktatási segédeszközöket - vásároltak. Ezt az önkormányzat annak idején azzal indokolta, hogy speciális nevelésű igényű, javarészt túlkoros - vagyis az óvodás korcsoportnál nagyobb - gyerekek integrált nevelése érdekében van szükség az eszközökre, amelyek amúgy is szerepelnek az óvodai eszközjegyzékben.

A település polgármestere, Nógrádi Zoltán most azt mondja, "helyszűke" miatt voltak kénytelenek "átmenetileg" az óvodában elhelyezni a Zsombói Katolikus Általános Iskola mórahalmi tagintézményébe járó diákokat az óvodában. Helyszűke amúgy valóban van, a 2013-ban, vagyis az óvoda felújítása után indult iskolának nincs épülete a településen - ahol amúgy nemrég egy kormányablak átadójára vezényelték ki biodíszletnek az óvodásokat.

Az uniós források költését ellenőrző Miniszterelnökség nem vizsgálja, hogy hogyan lett egyházi iskola az állami óvodából. Tájékoztatásuk szerint „a projekt célhoz kötött megvalósításáról a projektgazda köteles gondoskodni”. (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.