Válaszcsapással fenyegetőznek az oroszok az amerikaiak kelet-európai tervei miatt

külföld
2015 június 16., 07:25
comments 73

"Oroszországnak nem marad más választása, mint csapatokat telepíteni a nyugati frontra" - jelentette ki Jurij Jabukov tábornok, az orosz védelmi minisztérium magas rangú tisztviselője arra reagálva, hogy az amerikai hadsereg nehézfegyverek telepítését tervezi a keleti NATO-tagállamokba.

Az amerikaiak tervei szerint a balti országokba, Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és a New York Times forrásainak megfolgalmazása szerint "talán Magyarországra" is tankokat és nehézfegyvereket telepítenének, amikkel gyorsan fel lehetne fegyverezni egy amerikai dandárt. Ez jelentősen lerövidítené az amerikaiak reakcióidejét egy, a szövetséges országok elleni orosz csapás esetén.

Jakubov tábornok szerint erre válaszul az oroszok még több rövid hatótávolságú, atomtöltettel is szerelhető Iszkander rakétát telepíthetnek a nyugati frontra - ilyen fegyvereket telepítettek nemrég a kalinyingrádi enklávéba, ahonnan azokkal akár Varsót is elpusztíthatnák.

"Teljesen szabad kezet kaptunk a válaszlépések megtételére" - közölte Jakubov.

Az amerikai védelmi minisztérim hétfői tájékoztatása szerint már megkezdődött annak felmérése, hogy pontosan hova is telepíthetnék a fegyvereket. A tervek szerint 160 páncélost - M1A1 Abrams nehézharckocsit és M2 Bradley lövészpáncélost vegyesen - illetve önjáró lövegeket telepíthetnének a térségbe. A három balti államban 150-150 amerikai katona, vagyis három század támogatására elegendő fegyvert halmoznának fel, a többi szóba került országban pedig 750-750, vagyis ezred, vagy zászlóalj szintű erő támogatására elég fegyvert.

A balti államok, Lengyelország és Románia eddig is nyitott volt a NATO-erők telepítésére - a NATO gyorsreagálású dandárjának egyik előretolt bázisa például Romániában lesz. A még emlegetett Bulgária és Magyarország ugyan a szavak szintjén elkötelezett tagja a NATO-nak, de mindkét ország kifejezetten barátságos Oroszországgal is - ahogy Csehország is, melynek kormánya annak ellenére tiltakozott máris az amerikai fegyverek telepítése ellen, hogy szóba se került, hogy hozzájuk is telepítenének. A bolgár elnök, Roszen Plevnelijev hétfőn azt mondta, hogy korai volna még nyilatkozni arról, hogy országa befogadná-e az amerikai fegyvereket. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.