HVG: Kirúgták az MVM elnök-vezérigazgatóját

gazdaság
2015 június 17., 12:06
comments 41

A hvg.hu értesülése szerint néhány nappal ezelőtt leváltották Baji Csabát, az MVM (Magyar Villamosművek) elnök-vezérigazgatóját.

A cég az egyik legfontosabb magyar állami vállalat. Hozzá tartozik többek között a Paksi Atomerőmű, az áramszolgáltatás rendszerirányítása, és a hazai földgázkereskedelem nagy része is.

A hvg szerint e-mailben értesítették Bajit, hogy mennie kell. Az MVM a fejlesztési minisztérium alá tartozik, vagyis Seszták Miklós lehetett az, aki leváltotta. Hivatalosan még nem erősítették meg a hírt. Baji Csaba 2010-ben került az MVM élére.

Baji Csabának a hvg szerint azért kellett mennie, mert Simicska Lajos köréhez tartozik. Ezzel kapcsolatosan elég ellentmondésos hírek keringtek az utóbbi egy évben: sokan már az Orbán - Simicska háború 2014 tavaszi kitörésekor azt feltételezték, hogy Bajit hamarosan leváltják. Amikor Seszták Miklós átvette a fejlesztési tárcát Németh Lászlónétól, akkor hónapokig nem engedték az MVM-es vezetőknek, hogy az új miniszter ellenjegyzélse nélkül bármiről is döntsenek. Az volt a hangulat, hogy még irodai növényeket sem rendelhet Soltész nélkül a cég.

Aztán tavaly ősszel terjedt egy olyan pletyka is, hogy Baji "átállt", és Orbán mégis a helyén hagyja.

Aztán megint terjedtek olyan pletykák, hogy Baji továbbra is rendszeresen egyeztet Nyerges Zsolttal, aki a Simicska-kör egyik legfontosabb vezetője, de közben lojálisan mindent megtesz, amit politikai vonalról kérnek tőle. A Paks 2 Zrt.-t mindenesetre áttették az MVM-től a Miniszterelnökséghez.

Baji utódja a Hvg szerint Csiba Péter lesz, aki korábban a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatója. A francia tulajdonú cég az utóbbi időben több magyarországi érdekeltségét is eladta a MET-nek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt