Nyílt levélben küldik el a tálibok az ISIS-t Afganisztánból

külföld
2015 június 17., 09:44
comments 68

Az eddig alapvetően Szíriában és Irakban gyilkolászó ISIS nemrég úgy döntött, hogy Afganisztánt és Pakisztán nagy részét is az általuk alapított kalifátus részévé nyilvánítják. Egyelőre nem tiszta, hogy mennyi emberük van ténylegesen ezeken a vidékeken, de az Afganisztán bizonyos részein még mindig nagy hatalmú táliboknak már ez az izmozás sem tetszik. A tálibok az al-Kaidával tartanak fenn szövetségi viszont, és az utóbbi egy évben az ISIS megerősödése kifejezetten megviselte őket is. Nem tetszik nekik, hogy a világ nagyobb részén már az ISIS számít a legrettegettebb iszlamista terrorszervezetnek, mert így a hozzájuk lazán kapcsolódó kisebb csoportok jó eséllyel pártolnak át inkább az Iszlám Államhoz.

A nyílt levélben a tálib vezetők azt írják, hogy az amerikai megszállók és bábjaik elleni dzsihádot csak egy zászló és egy vezetés alatt, egy rendszerben lehet folytatni, az ISIS pedig veszélyezteti az tálibok területeit és eredményeit. A levélben szerepel fenyegetés is: ha az ISIS nem vesz vissza Afganisztánban, a tálibok lépéseket tesznek ellenük. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.