Giró-Szász: Jöjjön repülővel a menekült, és akkor befogadjuk!

POLITIKA
2015 június 18., 14:26
comments 127

Giró-Szász András államtitkár és Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján az újságírói kérdések durva többsége a szerb-magyar határra épülő drótkerítésről szólt, meg arról, hogy Magyarország nagyon szeretné biztonságos országnak nyilvánítani Szerbiát és Görögországot, hogy vissza lehessen toloncolni az onnan érkező menekülteket.

Arra a kérdésre, hogy ha sikerült Szerbia biztonságossá nyilvánítása, akkor a kormány valóban készen áll-e a közel-keleti háborús övezetekből Szerbián át érkező menekülteket visszalökni a lényegében nem működő szerb menkelültellátó-rendszerbe, Giró-Szász kikerülő választ adott.

Azt mondta, Magyarország betartja a nemzetközi jogi előírásokat, de például egy jazidi menekült Irakból csak úgy ér ide szárazföldön, hogy átkel Törökországon, Görögországon vagy Bulgárián, Macedónián és Szerbián és mivel ezekben az országokban nincs háború, ha menekült valóban a biztonságot és a védelmet keresi, itt is beadhatná menedékkérelmét.

Majd felhozta, hogy ha ez az iraki jazidi például repülőn érkezne Budapestre, így Magyarország lenne az első biztonságos ország, melynek területére lép, és itt menedékkérelmet ad be, természetesen jogszerűen elbírálják majd a kérelmét.

Kedves bevándorlók, ennyi. Repülővel kell jönni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.