Macedóniát ezentúl szabadon elhagyhatják az illegális migránsok

külföld
2015 június 18., 17:18
comments 114

Macedóniában módosították a menedékjogi törvényt. A változtatás lényege, hogy a határt illegálisan átlépők ezentúl nem kerülnek börtönbe, ha három napon belül elhagyják az országot.

A menekültek ezentúl regisztráltathatják magukat a hatóságoknál a határon vagy a legközelebbi rendőrőrsön. Az ideiglenes menekültstátus birtokában három napjuk van arra, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be, vagy elhagyják az országot. Sőt, az új szabályozás szerint ezentúl buszra és vonatra is szállhatnak, így nincsenek rákényszerítve arra, hogy biciklikkel és gyalog keljenek át az országon, mint eddig.

photo_camera Biciklit toló menekültek Macedóniában június 9-én. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

 

Februárban egy vonat 14 bevándorlót gázolt halálra, akik éjjel a síneken gyalogoltak a határ felé.

Az idei év első öt hónapjában Macedóniában, akárcsak Magyarországn és szinte mindenhol a világban, meredeken nőtt a menekültek száma. Nem állami szervezetek becslései szerint naponta mintegy háromezer migráns érkezik Macedóniába. Szinte mindannyian tovább indulnak Európa felé, legtöbben Magyarország irányába. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.