Enyhítették az izsáki rendőrök büntetését

Az izsáki rendőrök ellen indult perben az első- és másodfokú vádlott esetében is enyhítette – 12, illetve 10 év fegyházra – a Kecskeméti Törvényszék által kiszabott büntetéseket a Szegedi Ítélőtábla. Az ítélet jogerős.

Egy román állampolgárságú, magyar nemzetiségű sértett halálával kapcsolatos vádpontban a minősített emberölés helyett halált okozó testi sértés bűntettében marasztalták el a rendőr zászlóst és főtörzsőrmester társát. Az ügy másik két rendőr vádlottja esetében a táblabíróság helybenhagyta a törvényszék által kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket.

A Kecskeméti Törvényszék első fokon az elsőrendű vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki, társát pedig 20 év fegyházbüntetéssel sújtotta – írja az MTI. Az akkori tárgyaláson rekonstruált tényállás szerint a vádlottak többször ököllel ütötték a székbe bilincselt 47 éves Bara József mellkasát, aki emiatt hátraesett, és hátra bilincselt keze maga alá szorult. A rendőrök ezután ököllel és gumibottal ütötték a védekezésre képtelen, földön fekvő Barát, aki belehalt az verésbe.

Az ügyészség akkor azt mondta, Bara megverése nem egyedi eset volt, három másik, idén januárban, februárban és márciusban elkövetett bántalmazással is meggyanúsították az első és másodrendű vádlottakat és harmadik társukat. A negyedrendű vádlott az ügyészség szerint jelen volt az egyik bántalmazásnál, de nem lépett fel a jogellenes erőszakos magatartás ellen.

Kapcsolódó hír: egy sültkrumplirabló 6,5 év börtönt kapott.