Oroszország katonai lépésekkel fenyegette meg a svédeket, ha csatlakozni mernek a NATO-hoz

külföld
2015 június 19., 12:32
comments 218

Katonai ellenlépésekre lehet szüksége az országnak, legalábbis az orosz nagykövet, Viktor Tatarinstev szerint, amennyiben Svédország NATO-taggá válna.

Szerinte Svédország egyelőre nem célpontja az ő haderejüknek, és beszélt arról is, hogy a médiában agresszív propagandakampány zajlik Oroszország ellen, amiben az oroszokat mindig támadó félként mutatják be, aláásva ezzel az orosz-svéd kapcsolatokat.

Putyin rámutatott, hogy lesznek következményei, Oroszország kénytelen lenne katonailag válaszolni, átállítani hadseregét és rakétáit. Egy ország, amelyik csatlakozik a NATO-hoz, tisztában kell legyen azzal, milyen kockázatoknak teszi ki magát ezzel.

Svédországban amúgy csak a lakosság 31 százaléka akar csalatkozni a NATO-hoz, de 2012-ben ez az arány még csak 17 százalék volt, és épp az orosz fenyegetés hatására nőhetett meg. Ugyanakkor az oroszok biztosak benne, hogy a közeljövőben a svédek a szövetségen kívül maradnak.

A két ország viszonya tavaly romlott meg igazán, amikor a svédek többször is egy rejtélyes tengeralattjárót figyeltek meg a partjaiknál, és orosz gépek többször is megsértették a svéd légteret. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.