Katonák és rendőrök építhetik meg a kerítést a határon

POLITIKA
2015 június 20., 05:29
comments 193

Nem magáncégeket megbízva, hanem a honvédség és a rendőrség alakulataival építtetné meg a 170 kilométeres határzárat a szerb határnál a kormány - írja a Napi Gazdaság.

A kormányközeli lap szerint a Magyar Honvédség szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede alkalmas a munkára. A szentesi katonák felkészültek terepszakaszok lezárására, ellenőrző-áteresztő pontok létesítésére, objektumok védelmi feltételeinek javítására és a menekültek kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtásában való részvételre.

A rendőrség részéről pedig alapvetően az ORFK Rendészeti Főigazgatósága alárendeltségében működő határrendészeti főosztály feladata lehet a határzár kialakítása.

És miközben ezzel elhessegetik azt a teljesen légből kapott felvetést, hogy megint valaki nagyon jól jár a 20-25 milliárdos építkezéssel a közeli üzletemberek közül, még azt is igyekeznek bebizonyítani, hogy a kerítés nem is új ötlet, hiszen úgy tudják, hogy "Pintér Sándor belügyminiszter már a nemzetbiztonsági bizottság 2013. május 24-i ülésén figyelmeztetett, hogy a migrációs kérdés óriási nyomást jelent Európának, és már ekkor felvetette a határok megerősítését, a kerítés építését"

A 2013 májusi ülésen Pintér egyébként ezt mondta:

"Bennünk még az is felmerült - de ezt csak halkan mondom, és kérem a sajtót, ezt egyelőre ne tegye közzé -, hogy valamilyen természetes gáttal megakadályozni azt; kerítésre gondolok, hogy ne tudjanak átjönni, mert ha már átjöttek, be kell fogadnunk őket. Van rá példa, van európai uniós példa is rá, óriási anyagi terhet jelent, de végig kell gondolni, hogy mi a nagyobb teher: ezeket az embereket eltartani és utána hazautaztatni, vagy pedig megakadályozni azt, hogy belépjenek az Unió területére."

A lapnak nyilatkozó Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt is mondja, hogy titkosszolgálati információk is megelőzték a kerítés építésének ötletét. Arról nem mond semmit, hogy milyen jellegű információk voltak. Mindenesetre amikor rákérdeznek arra, hogy jelent-e terrorveszélyt az illegális bevándorlás, nem a titkosszolgálatokra hivatkozik a válaszban, hanem arra, hogy éppen ezért is kérdezték meg a terrorveszélyben nyilván jártas magyar embereket és ott van a nagy számok törvénye is.

"Arról vannak információk, hogy a déli határszakaszon zajló illegális bevándorlás jelenthet-e terrorveszélyt?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, ezért is tettük fel a nemzeti konzultációban, hogy az emberek érzékelik-e, hogy a bevándorlás összekapcsolódhat-e a terrorizmussal. Hangsúlyoznám a feltételes módot, de ha minél nagyobb számban jönnek az illegális bevándorlók, a nagy számok törvénye alapján a terrorista körökben is felmerülhet, hogy őket gazdasági bevándorlókként vagy menekültként küldjék be az országba. Véleményem szerint a nagy számok törvénye alapján a kettő közt van ok-okozati összefüggés."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.