391 ezer euróért keltek el Hitler festményei egy árverésen Nürnbergben

2015 június 21., vasárnap 10:41
88

Összesen tizennégy festmény és rajz ment most el. A legdrágábbnak a híres bajor kastélyt, a Neuschwansteint ábrázoló festmény bizonyult, ezért százezer eurót fizetett ki új tulajdonosa. Az összes mű 1904 és 1922 között született, A Hitler szignóval voltak ellátva. A képeken Bécs városát, a ködbe borult Prágát és egy meztelen női testet is látni.

Az aukció sokakat érdekelt, a Weidler által szervezett licitálásra Kínából, Franciaországból, Brazíliából, Németországból és az Eyesült Arab Emirátusokból is érkeztek ajánlatok. Az aukció főszervezője szerint a bejelentkező műgyűjtők nem kifejezetten szakértői ennek a festőnek, de általánosabban érdeklőnek a magas értéket képviselő művészet iránt. Ami egy közepesen hihető magyarázatnak hangzik.

Ugyan Németországban semmi nem tiltja, hogy valaki Hitler festményeit árulja, a közvélemény még sincs oda az ötletért, sok publicisztika jelent meg arról, hogy nem túl elegáns dolog ilyen aukciókat szervezni.

A Weidler aukciós ház szerint ők viszont történelmi dokumentumokkal kereskednek csak. Nem ez volt az első alkalom, hogy Hitler műveit értékesítették. Korábban már próbálkoztak azzal, hogy a bevétel egy részét jótékony célra ajánlják fel, de egyetlen civil szervezet sem volt hajlandó elfogadni a Hitler festményeiből érkező pénzt.

A bajor állami műgyűjteménynél működik egy olyan rendszer, hogy nem fizetnek ugyan pénzt Hitler munkáiért, de ha ingyen felajánlja valaki a számukra, akkor befogadják, hogy ezzel is kivonják a műkincspiacról.

Hitler fiatal éveiben több száz festményt készíthetett, ugyanakkor szakértők szerint bőven akadnak hamisítványok is ma a piacon. Ráadásul mivel Hitlernek nem volt saját stílusa, ő maga is csak másolt képeket, nem könnyű kiszűrni, melyek az igazi munkák. (Guardian, felső kép: CHRISTOF STACHE / AFP)