A Pókember behálózta az amerikai Legfelső Bíróságot

külföld
2015 június 22., 19:33
comments 45

A Marvel és egy Stephen Kimble nevű csávó közötti szabadalmi perben hozott döntést az amerikai Legfelső Bíróság. Kimble azért indította a pert, mert a Marvel 2010-től nem fizetett neki jogdíjat a 2001-ben szabadalmaztatott hálólövős játéka után. Kimble olyan, csuklóra erősíthető játékot készített, amivel a gyerekek (vagy felnőttek) a Pókemberhez hasonlóan hálószerű anyagot lőhetnek ki. Ezt 2001-ben szabadalmaztatta és a Marvel fizetett is neki a játék gyártásáért, egészen 2010-ig, ekkor ugyanis lejárt a szabadalom. Kimbe ennyi idő alatt is több mint 6 millió dollárt gyűjtött be a cégtől. mai árfolyamon ez kb. 1,65 milliárd forint, de a valóságban persze nem ennyit kapott, hiszen 2001 és 2010 között jócskán mozogtak az árfolyamok.

A bíróság a Marvelnek adott igazat a perben, de nem is ez most a fontos, hanem hogy Elena Kagan bírónő több Pókemberes referenciát is elrejtett az ítéletben. Benne van például az, hogy

„[I]n this world, with great power there must also come—great responsibility.“

Ez talán a leghíresebb idézet a Pókemberből, annyit jelent, hogy „Ezen a világon a nagy erő nagy felelősséggel is jár.“ Ben bácsi mondja ezt Peter Parkernek. Ez még a Pókember-filmekben is benne szokott lenni.

Aztán itt van ez a rész:

„The parties set no end date for royalties, apparently contemplating that they would continue for as long as kids want to imitate Spider-Man (by doing whatever a spider can).”

Ebben a zárójeles rész a fontos, ami pedig a Pókember főcímdalának egy sora: Spider-Man, Spider-Man, does whatever a spider can.

Ezt feldolgozta a Ramones is, úgy talán egy fokkal híresebb is:

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.